Reisinformatie Zuid Afrika

Algemene informatie

Hoofdstad Zuid Afrika: Pretoria
Aantal inwoners Zuid Afrika: ca. 50.500.000
Tijdsverschil: 1 uur
Maximale snelheid is 120 km per uur
Telefooncode: 27

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Kaapstad (je kan ook prima vanaf Frankfurt vliegen)
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 13 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

Om te reizen binnen Zuid Afrika kun je het beste een auto huren (niet goedkoop, maar betaalbaar), of met de 'name trains' of bus (bazbus) gaan. De wegen zijn uitstekend, brandstof goedkoop (ca. 6 rand per liter) en nette hostels zijn er genoeg. Wel moet je af en toe enkele euro's tol betalen. In de grote steden moet je in het openbaar vervoer wel waakzaam zijn voor berovingen, reis bovendien altijd met de deuren op slot. Wil je snel reizen binnen Zuid Afrika, kies dan voor een binnenlandse vlucht.

Indien je per auto reist is het voor je veiligheid raadzaam gebruik te maken van de grotere doorgaande wegen en alleen stops te maken bij benzinestations en wegrestaurants.

Tip voor backpackers naar Zuid Afrika. Koop in een hostel het boekje Coast to Coast, daarin vind je alles over excursies, hostels, restaurants etc.

Voor autoverhuur Zuid Afrika bieden wij betrouwbare huurauto's inclusief verzekeringen. Haal je auto of jeep op in Kaapstad en lever deze bijvoorbeeld in in Johannesburg.

Geldzaken

Het prijsniveau in Zuid Afrika ligt onder het Nederlandse. Vooral voor eten, drinken en benzine betaal je weinig. Vervoer en accommodatie kosten je meer.

Cultuur

Circa 3 op de 4 Zuid Afrikanen hebben een donkere huidskleur. Er zijn veel stammen zoals de Blanken, Aziaten, Zulu's, Xhosa, Ndebele, Tswana en de Shangaan. Officieel is de Apartheid afgeschaft, maar in de praktijk komt het nog veelvuldig voor. Op 21 maart staat Zuid Afrika in het teken van de dag van de Mensenrechten.
Hottentotten en bosjesmannen vormden eeuwen terug de eerste bewoners van Zuid Afrika. In 1448 ontdekten de Portugezen Kaap de Goede Hoop. Later, in 1652 vestigde de bekende Nederlandse VOC zich hier. Veel Nederlands vertrokken naar Zuid Afrika. Dit is nu nog duidelijk terug te zien in de bouwstijl en in de taal. Vervolgens is Zuid Afrika bezet door Britse kolonisten. Later, in 1961 werd Zuid Afrika onafhankelijk. Sinds 1994 heeft Zuid Afrika afstand gedaan van de apartheidspolitiek. De naam Nelson Mandela behoeft geen uitleg.

Natuur

Krokodillen, leeuwen, nijlpaarden, olifanten, pinguïns, dolfijnen, walvissen, vogels en insecten zijn de dieren die je zoal in Zuid Afrika vindt. Zuid Afrika is dan ook rijk aan natuurparken en wildreservaten. Beginnen over de Zuid Afrikaanse flora en fauna is eigenlijk onbegonnen werk.
Bekijk de landkaart van Zuid Afrika.

Gezondheid

Vaccinatie tegen DTP wordt aanbevolen. Aids is een groot probleem en gevaar in Zuid Afrika. Vergeet je zonnebrandolie, anti-muggen en anti-diarree niet. Laat je informeren bij een instantie voor de meest actuele vaccinaties.

Eten en drinken

Zuid Afrika is rijk aan restaurants met talloze menu's. Met natuurlijk ook bekende Nederlandse recepten zoals stampot. Probeer ook eens de Zuid Afrikaanse wijn.

Openingstijden

Maandag t.e.m. vrijdag kan je shoppen van 08.30 tot 17.00 uur en zaterdag tot maximaal 12.30. Afdingen is gebruikelijk in Zuid Afrika.

Paspoort en visum

  • Geldig paspoort die na je vakantie in Zuid Afrika nog minimaal 6 maanden geldig is.
  • Geen visum nodig voor reizen naar Zuid Afrika.
Ontdek meer over Zuid Afrika