Reisinformatie Zambia

Algemene informatie

Hoofdstad Zambia: Lusaka
Aantal inwoners Zambia: ca. 13.300.000
Tijdsverschil: 1 uur
Telefooncode: 260

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - London - Lusaka. Je kan ook bijvoorbeeld via Nairobi reizen.
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 12 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

Naast binnenlandse vliegreizen kan je reizen binnen Zambia met de TAZARA-trein. De minibussen zijn vaak overvol, oncomfortabel en rumoerig. Tegenwoordig zijn er ook luxe touringbussen die reizen van noord naar zuid. Deze bussen verzorgen een dienstregeling van Lusaka naar Livingstone en naar Copperbelt en ook naar enkele andere grote plaatsen. De reis is snel en comfortabel. In iets meer dan 5 uur tijd is de reis van Lusaka naar Livingstone (500 km) achter de rug voor een bedrag van omgerekend 12 tot 15 euro. Er zitten niet meer mensen in de bus dan er conform het aantal orginele zitplaatsen inmogen.

De wegen buiten de steden zijn zeer slecht, echter is Zambia met een jeep verkennen wel een uitdaging. Het is verstandig om een chauffeur te hebben die de lokale talen spreekt. Ook is het rijgedrag van de gemiddelde Zambiaan nauwelijks beter dan een Europeaan. Niets voor niets is het grootste risico dat je loopt in dergelijke landen een verkeersongeval.

Geldzaken

Het prijsniveau in Zambia ligt onder Nederlandse begrippen. Amerikaanse dollars meenemen is raadzaam.

Cultuur

In Zambia leven ca. 70 etnische groepen, met hun eigen rituelen, taal en gebruiken. De Zambiaanse bevolking staat bekend als vriendelijk. Luister en dans mee met de Zambiaanse muziek met drums, fluiten. Als souvenir neem je een handgemaakte mand mee uit Zambia. De voertaal is Engels, daarnaast worden er nog zo'n 70 andere talen gesproken zoals Lozi, Bemba, Tonga, Njanga, Kaonda en Luvale.
Eeuwen terug leefden er al stammen in Zambia. Dit gebeurde niet altijd even gezellig met elkaar. Na de portugeze goudzoekers koloniseerden de Britten Zimbabwe. In 1923 namen de engelsen Rhodesie over van de South Africa Company. Noord Rhodesie werd na de onafhankelijkheid Zambia, Zuid Rhodesie werd Zimbabwe genoemd na de onafhankelijkheid in 1980. In 1964 werd Zambia onafhankelijk van de Britten.

Natuur

Antilope, giraffe, leeuw, neushoorn, olifant, panter en zebra zijn enkele opmerkelijke dieren die je kan tegenkomen in Zambia. Omgeven door apebroodboom, maïs, en tabakplanten. Zambia ligt op een plateau van ongeveer 1100 meter hoog. De Zambezi- en de Congo-rivier ontspringen in Zambia.
Bekijk de landkaart van Zambia.

Gezondheid

Voor een reis naar de Zambia maatregelen nemen tegen de ziektes Gele koorts, DTP, Hepetitis A, Bilharzia (dus niet overal zwemmen), Cholera (handen wassen voor het eten, eten goed klaarmaken en geen groenten rauw eten, dan loop je in principe geen gevaar omdat men in Zambia het eten over het algemeen goed gaar laat worden) en Malaria (Malariapillen meenemen). Aids is een groot probleem in Zambia waardoor de levensverwachting nog geen 40 jaar is. Ook het gebruik van een muskietennet is aan te raden. Deze zijn ook lokaal verkrijgbaar voor weinig en zijn geïmpregneerd met een bestrijdingsmiddel.

Eten en drinken

In de Zambiaanse keuken wordt veel gekookt met nshima. Vleesgerechten (ook wild) en vis sieren de avondmaaltijden van Zambia.

Paspoort en visum

  • Geldig paspoort. Deze dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
  • Visum verplicht voor reizen naar Zambia.
Ontdek meer over Zambia