Reisinformatie Turkije

Algemene informatie

Hoofdstad Turkije: Bitez
Aantal inwoners Turkije: ca. 79.700.000
Tijdsverschil: 1 uur
Maximale snelheid is 120 km per uur
Telefooncode: 90

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Istanbul (Vliegen naar Alanya is ca. 20 minuten meer)
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 3 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

Binnen Turkije kun je beste met de bus reizen (goedkoop!). Dit is sneller dan met de trein reizen. Leuk om te weten: In de stadsbusjes (dolmus) kan je je busgeld gewoon doorgeven naar voren, op deze manier komt je wisselgeld ook weer terug. Ook Taxi's zijn goedkoop, wel kent men een verschillend dag- en nachttarief. De autowegen zijn niet overal in even goede staat. Geadviseerd wordt buiten de steden niet in het donker te rijden. Een auto huren kan je o.a. in Antalya en Istanbul. LPG vind je in Turkije alleen op de grotere tankstations.

Geldzaken

Op toeristische plaatsen kan je naast pinnen vaak ook met Amerikaanse Dollars of Euro's terecht. Het prijsniveau van Turkije ligt onder dat van Nederland, zeker als je met Euro's wilt betalen. Vooral buiten de toeristische gebieden. Hou ongeveer deze koers aan: 2 turkse lira = 1 euro.

Cultuur

Turken staan bekend als gastvij en vriendelijk. Turken staan verder bekend als handelaren, waardoor afdingen een must-do is tijdens het aankopen van spullen. De bevolking in Turkije bestaat grotendeels uit Turkse moslims. Een minderheid vormen de Koerden in het Oosten. De Turkse taal is niet te vergelijken met andere Europese talen. Wel spreken de Turken in toeristische gebieden vaak prima Engels of Duits. Soms spreekt men zelfs Nederlands.
Rond 1300 werd Turkije zeer groot door veroveringen van Osman 1 met zijn Osmaanse rijk. In 1571 verloren de Turken de slag bij Lepanto tegen de Spanjaarden en de Venetianen. Dit was het begin van de ondergang van het Osmaanse rijk. Na W01 kregen de Grieken de Egeïsche kust in handen. Onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk werden de Grieken verdreven en werd er aan een Westerse wereld gebouwd. Na W02 schommelde Turkije tussen dictatuur en democratie. Inmiddels staat het land met één been in de Westerse wereld. Qua mensenrechten loopt het land echter nog achter, vooral ten opzichte van de Koerden. In het Oosten strijden Koerden van de PKK met geweld voor een onafhankelijke staat. In 2005 begonnen de onderhandelingen voor mogelijke toetreding van Turkije tot de EU.

Natuur

Langs de kust is Turkije rijk aan groen, in de binnenlanden aan hoge bergen. Verder heeft het land een bijzondere dierenwereld: flamingo, niet giftige slangen, de zeldzame Kaukasische tijger en wolven. Helaas wordt Turkije wel eens opgeschikt door hevige aardbevingen.
Bekijk de landkaart van Turkije.

Gezondheid

Kraanwater kun je niet drinken in Turkije. Veel vakantiegangers lopen diarree op. Daarom adviseren we je geen ongekookt of rauw vlees te eten. Daarnaast is het verstandig om ijsklontjes uit je drankjes te halen, deze worden vaak gemaakt van kraanwater. Inenting tegen DTP en Hepatitis A is niet verplicht maar wel verstandig.

Eten en drinken

Tijdens je vakantie in Turkije zul je vaak het bekende broodje Kebab tegenkomen, maar de populaire keuken van Turkije biedt veel meer: salades, kaas, yoghurt-sauzen en groenten. De nationale drank is thee, maar ook de koffie met een laagje drab op de bodem en de wijn uit Turkije zijn de moeite waard. Probeer ook eens de gerechten Kofte, Pilav en Baklava (nagerecht) tijdens je vakantie. De Turkse keuken kent ook zeker een aantal Aziatische invloeden en verse kruiden.

Openingstijden

De winkeltijden in Turkije zijn maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 13.00 en 14.00 tot 19.00 uur. In toeristische gebieden zijn de winkels vaak tot diep in de avond open.

Overal in Istanbul en badplaatsen kan je Turkse Lira pinnen.

Paspoort en visum

  • Geldig paspoort of identiteitskaart vereist voor reizen naar Turkije. Let op: Je reisdocument dient 3 maanden na je geplande bezoek nog geldig te zijn. Daarnaast controleren ze in Turkije goed op beschadigde reisdocumenten. Zorg ervoor dat je reist met een onbeschadigd paspoort of identiteitskaart.
  • Visum (Ambassade Rotterdam 010 4132270). Aanvragen visum voor Turkije kan ook aan de grens / op het vliegveld (ca. 15,00 euro). Dit wordt meestal gedaan als het gaat om een vakantie naar Turkije. Betalen kan het beste in contanten, met voorkeur in Euro's. Betalen met creditcard is vaak niet mogelijk.
Ontdek meer over Turkije