Reisinformatie Tsjechië

Algemene informatie

Hoofdstad Tsjechië: Praag
Aantal inwoners Tsjechië: ca. 10.200.000
Tijdsverschil: geen
Maximale snelheid is 130 km per uur
Telefooncode: 420

 • Vliegreis: Vliegreis:
  • Schiphol Amsterdam - Praag
  • Schiphol Amsterdam - Brno

  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 1 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Nachttrein: Arnhem - Dortmund - Hannover - Leipzig - Dresden - Praag
  (Duur treinreis: ca. 14 uur)
 • Auto/busreis: Auto/bus: Utrecht - Praag
  (Duur auto/busreis: ca. 12 uur)

Reizen

Wil je reizen binnen Tsjechië? Met de auto kan je hier prima reizen, zorg in de winter wel voor winterbanden als je de bergen in gaat. Denk ook om de verplichte wegenvignet die verkrijgbaar is bij de grens of tankstation. Naast de auto kan je ook met de trein en bus talloze bestemmingen bereiken. Taxi's zijn relatief goedkoop. Rij op de meter.

Geldzaken

De prijzen stijgen momenteel wel in Tsjechië. Maar zeker buiten Praag is het prijsniveau zeer aangenaam. In Tsjechië; betaal je met Tsjechische kronen, ofwel CZK of Kč. Het is ook mogelijk om Euro's te wisselen bij banken en wisselkantoren, dit kan vanwege de gunstige koersen goedkoper zijn dan wisselen in Nederland.

Cultuur

Sagen doen al eeuwen de ronde in Tsjechië. Meer dan 80% van de inwoners bestaat uit Tsjechen, een deel Moraviers, een klein deel Slowaken en een klein deel zigeuners. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er veel Duitsers uit Tsjechië verdwenen. Naast voetbal is ijshockey een populaire sport in Tsjechie.
In de negende eeuw ontstond het Groot-Moravische Rijk, dat ongeveer overeenkwam met het latere Tsjecho-Slowakije. In de Tweede Wereldoorlog werd Tsjechoslowakije ingenomen door Hitler. Het concentratiekamp Theresienstadt is nu een toeristische trekpleister waar je even tot bezinning komt. In 1989 werd, onder aanvoering van Havel een belangrijke stap gezet richting een niet-communistisch Tjechoslowakije. In 1993 is Tsjechië vriendschappelijk gescheiden van Slowakije. In 2004 werd Tsjechië officieel lid van de EU. Tsjechië bereidt zich al enige tijd voor om de overstap naar de Euro te maken. Officieel is nog niet bekend wanneer dit zal zijn.

Natuur

Enkele vulkanen, warmwaterbronnen, rivieren (o.a. de Oder, Elbe en de Moldau), bossen (30% van Tsjechië), bergen en laagvlaktes vormen de rest van het landschap. Ideaal voor liefhebbers van wandelen door de natuur. In het Zuidoosten kweekt men pruimen en druiven voor de wijnproductie. Wintersporten doe je rond het Reuzengebergte.
Bekijk de landkaart van Tsjechië.

Gezondheid

Kraanwater kun je in Tsjechië drinken. Mede dankzij de vele waterbronnen kent Tsjechië drinkwater van een uittekende kwaliteit.

Eten en drinken

In restaurants staan een schnitzel en een runderlap met een gebakken ei bijna altijd op het menu. Verder zul je overal goulash tegenkomen. Tsjechisch bier wordt overal gedronken. Bier is immers uitgevonden in het Tsjechische Pilsen. Verder zijn de Tsjechen doorgaans niet vies van veel knoflook door de maaltijden. De prijzen voor een etentje (buiten Praag) zijn zeer laag.

Openingstijden

De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 18.00 uur. Grote supermarkten zijn dagelijks tot 20.00 of 22.00 geopend.

De meeste banken in Tsjechië zijn geopend tijdens normale kantooruren van 9.00 tot 17.00 uur. Banken kunnen gesloten zijn tussen 12.00 en 13.00 uur. In de grote steden vind je nabij banken en in winkelgebieden pinautomaten.

Paspoort en visum

 • Al lid van de EU is het mogelijk om te reizen naar Tsjechië, wanneer je in het bezit bent van een geldige paspoort of een identiteitskaart. Vanaf 2008 vinden er geen paspoortcontroles meer plaats bij Tsjechische grens.
 • Geen visum nodig voor een vakantie in Tsjechië.
Ontdek meer over Tsjechië