Reisinformatie Suriname

Algemene informatie

Hoofdstad Suriname: Paramaribo
Aantal inwoners Suriname: ca. 530.000
Tijdsverschil: -4 uur
Telefooncode: 597

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Paramaribo
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 9 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

In de grote steden is het mogelijk een auto te huren en zijn er bussen en taxi’s beschikbaar. Het wegennet van Suriname is ongeveer 9000 km, waarvan een kwart verhard. Een taxi aanhouden op straat raden we je niet aan, bel een betrouwbare centrale. Op veel plaatsen kan je hutjes en hangmatten huren.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Suriname is de Surinaamse Dollar, afgekort de SRD. 1 Euro is ongeveer 4,30 SRD waard (2013). Vaak zijn er in Suriname speciale prijzen voor toeristen. Daardoor verschilt het prijsniveau soms nauwelijks van Nederland (voor in de supermarkten). Het aantal toeristische voorzieningen zoals hotels wordt steeds meer. Ook worden er vaak US Dollars geaccepteerd. (Maestro) bankkaarten en credit cards zijn over het algemeen geaccepteerd.

Cultuur

Suriname heeft een grote etnische verscheidenheid door de kolonisatieperiode en de instandhouding van de plantagelandbouw. De meeste mensen wonen rond de kuststreek. Er zijn veel Europese invloeden te vinden, met name in de kunst. De religies die worden aangehangen zijn het Christendom, Islam, Hindoe en Winti-religie. In Suriname worden 20 talen gesproken. Daarnaast zijn er vele etnische groeperingen zoals: Indianen, Hindoestanen, Creolen, Javanen en Chinezen. Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij gevierd (Keki Koti). Bijzonder is ook het hindoe nieuw jaar mee te vieren in Nickerie. Dit staat geheel in het teken van drinken, dansen en verf gooien langs de huizen.
Suriname kent een geschiedenis van kolonisatie en de Nederlanders speelden daar een belangrijke rol in. Veel architectuur in Suriname heeft nog een koloniale stijl. In 1863 werd in Suriname de slavernij afgeschaft. Suriname kent tevens een turbulente geschiedenis met Desi Bouterse en de decembermoorden van 1982 waarbij 15 prominente oppositieleden door de militairen werden geëxecuteerd. Suriname is nu al enkele decennia onafhankelijk van Nederland. Op 1 juli 2013 viert Suriname dat 150 geleden slavernij werd afgeschaft.

Natuur

Suriname bestaat voor 90% uit bos en heeft een tropische plantengroei met wel 5000 verschillende soorten zoals de bijzondere Vlinderbloemenfamilie, Walstrofamilie, Wolfsmelkfamilie, palmen en verder grassen, cactussen en orchideeën. Kenmerkend voor Suriname zijn de mangrove. Ook de dierenwereld in Suriname is erg rijk, er zijn vele soorten zoogdieren en een wereld aan vogelsoorten. Zoals schildpadden (Galibi), kaaimannen, brulapen en flamengo's. Suriname is dan ook uitermate geschikt voor de natuurliefhebber. Pas op voor de Sula's (stroomversnellingen) .
Bekijk de landkaart van Suriname.

Gezondheid

Voor een vakantie naar Suriname voorzorgsmaatregelen nemen tegen de ziektes DTP, Hepetitus A, Gele koorts, Bilharzia en Malaria.

Eten en drinken

Typische Surinaamse gerechten zijn pom en bruine bonen met rijst. Door de verschillende culturen is ook de Surinaamse keuken erg divers. Zo eten o.a. de Creolen vooral roti. Drink ook eens Borgoe (Surinaamse rum) of het zeer sterke Mariënburg. Of hou het bij Parbo bier. Voor E 5,00 kan je uitgebreid uit eten.

Paspoort en visum

  • Geldig paspoort. Deze dient minimaal nog 6 maanden geldig te zijn na je verblijf.
  • Visum verplicht voor reizen naar Suriname. Deze kunt u aanvragen bij de Surinaamse ambassade in Nederland (020-6426717).
Ontdek meer over Suriname