Reisinformatie Spanje

Algemene informatie

Hoofdstad Spanje: Madrid
Aantal inwoners Spanje: ca. 47.200.000
Tijdsverschil: geen
Maximale snelheid is 120 km per uur
Telefooncode: 34

 • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Barcelona
  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 2 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Treinreis Amsterdam - Brussel - Perpignan - Barcelona
  (Duur treinreis: ca. 14 uur)
 • Auto/busreis: Busreis Utrecht - Barcelona
  (Duur auto/busreis: ca. 20 uur)

Reizen

De goede snelwegen in het noorden van Spanje (Catalonië) vragen tol. In Spanje moeten chauffeurs met een bril een reservebril meenemen. Het is maar dat je het weet. Voor een vliegreis zijn er genoeg mogelijkheden, er zijn 12 grote vliegvelden in Spanje. De nationale airline is Iberia. In meer dan 20 grote steden kan je vanuit Nederland al je huurauto boeken via travelmap.nl. Raadpleeg het verkeersbureau Spanje voor meer toeristische informatie. Het Spaanse toerismecentrum weet alles over het land. Van hoteltips in grote badplaatsen tot hotels in kleine dorpen voor een rondreis of huwelijksreis.

Geldzaken

Drankjes in discotheken zijn in de Spaanse badplaatsen (o.a. Salou, Lloret de Mar en Callela ) soms erg prijzig. Zo'n 5 euro voor een biertje is heel normaal. Roken is in geheel Spanje verboden op werkplekken en in horecagelegenheden die groter zijn dan 100 m².

Cultuur

Spanje is bekend van de Flamengo dans. Stierengevechten horen bij de Spaanse cultuur, jaarlijks in Pamplona rennen de stieren door de straten. Bekende Spanjaarden zijn o.a. Picasso, Salvador Dali en Gaudi. In Spanje is 99% katholiek. Tussen 12.00 en 15.00 uur houden ze in Spanje de siësta, de middagrust. De winkels zijn dan vaak gesloten al zijn er steeds meer winkels en restaurants in toeristische regio's die wel open blijven. Eind februari wordt er carnaval gevierd in Spanje.
Spanje heeft een lange historie met veel Romeinse invloeden. Spanje werd in de 16-de eeuw een koloniale macht, na de ontdekking van Amerika door Columbus. Daardoor is Spaans een wereldtaal geworden. Door de opkomst van Nederland en Engeland nam de macht van Spanje weer af. Verdiep je in de bieb eens in de 80 jarige oorlog en leider Francisco Franco.

Natuur

Spanje behoort samen met Portugal tot het Iberisch Schiereiland. De droogte in het binnenland is door erosie een gevaar voor het land. Liefhebbers van natuur reizen doorgaans naar de Pyreneeën bergen in het noorden of Andalusië in het zuiden. Ook de onontdekte binnenlanden rond Madrid bijvoorbeeld zijn tijdens het voor- en najaar leuke vakantiebestemmingen met een huurauto.
Bekijk de landkaart van Spanje.

Gezondheid

In Spanje zijn veel producten verkrijgbaar die de Nederlandse apotheek niet biedt.

Eten en drinken

Qua eten is Spanje bekend van de tapas, de kleine hapjes. Daarnaast is Paëlla (rijst met schaaldieren) een typisch Spaans gerecht. In Spanje worden vele gerechten bereid met knoflook en olijfolie. Het avondmaal begint voor een Spanjaard niet voor 9 uur. Spanje staat daarnaast bekend als producent van uitstekende rode wijnen. Ook Sangria is typisch Spaans en kan je vrijwel overal bestellen.

Openingstijden

De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 13.00 en 16.30 tot 20.00 uur.

De meeste banken in steden en badplaatsen in Spanje bieden geldautomaten aan die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Euro's pinnen en geld opnemen bij geldautomaten met het Maestro-logo is tegenwoordig vaak gratis (Kan per bank verschillen).

Paspoort en visum

 • Geldig paspoort of geldige Nederlandse of Europese identiteitskaart. Let op: Sinds 26 juni 2012 hebben kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument nodig om te mogen reizen naar het buitenland.
 • Geen visum nodig voor reizen naar Spanje.
Ontdek meer over Spanje