Reisinformatie Somalië

Algemene informatie

Hoofdstad Somalië: Mogadishu
Aantal inwoners Somalië: ca. 9.700.000
Tijdsverschil: 2 uur
Telefooncode: 252

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Nairobi - Mogadishu
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 11 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

De wegen in Somalië zijn zeer slecht, in het zuiden rijdt nog een enkele bus. Het is sowieso moeilijk het land binnen te komen als toerist, toeristische voorzieningen kennen ze hier niet. Wil je het noorden van Somalie bereiken, dan kun je een vlucht naar Boosaso boeken. Reis verder met een gids en jeep.

Geldzaken

Het prijsniveau is zeer laag in Somalië. Contante Amerikaanse dollars zijn handig om te wisselen. In het noorden zijn andere Somalische shillings geldig dan in het zuiden.

Cultuur

Politica Ayaan Hirsi Ali is de bekendste vrouw uit Somalië. In Somalie leven soennitische moslims. Traditionele dans en muziek zijn erg populair in Somalië bij de diverse clans. De hoofdclans zijn de Darod, Issaq, Howiye en Dir. De clans werken totaal niet samen. Sommigen spreken Engels of Frans en kauwen veelal op qat (drugs). Wil je meer weten over de cultuur van Somalië lees dan eens de prachtige boeken van Waris Dirie ('Mijn Woestijn' en 'Dochter van de nomaden').
Sinds 1961 is Somalië onafhankelijk van de Italianen en Britten (Somaliland). In 1977 wilde Somalië het oosten van Ethiopië innemen (Ogaden), dit mislukte. Later, na de val van de dicatator Siyad Barre in 1991, volgde een burgeroorlog tussen de verschillende clans die nog steeds voortduurt. De centrale overheid krijgt geen grip op het land. Somililand noemt zich onafhankelijk, maar geen internationaal land erkent dit. Momenteel wordt Somalië door Amerika verdacht van het herbergen van terroristen.

Natuur

Bananen zijn belangrijk voor de export. Het landschap van Somalië bestaat veelal uit rode woestijn met witte rotsen. Somalië heeft veel last van de droogte. Wel is er groot wild. Veel dieren worden echter met uitsterven bedreigd. Geiten, schapen en kamelen zijn er meer dan mensen. Deze zijn zeer belangrijk voor de bevolking van Somalië.
Bekijk de landkaart van Somalië.

Gezondheid

Voor een vakantie naar Somalia voorzorgsmaatregelen nemen tegen de ziektes DTP, Hepatitis A, Gele koorts, Cholera, Bilharzia en Malaria.

Eten en drinken

In de keuken van Somalië vind je typisch Italiaanse gerechten, bananen en geitenvlees. Thee en koffie zijn de populaire dranken. Om het weinige eten wordt vaak gevochten tussen de clans. Zorg er voor dat je altijd genoeg water bij je hebt!

Paspoort en visum

  • Geldig paspoort. Deze dient minimaal nog 6 maanden geldig te zijn.
  • Visum is voor Somalië verplicht, deze is alleen via Djibouti of Nairobi te verkrijgen. Neem contact met de ambassade in Kenia. Voor een visum voor Somaliland moet je in Djibouti of Addis Ababa zijn.
Ontdek meer over Somalië