Reisinformatie Schotland

Algemene informatie

Hoofdstad Schotland: Aberdeen
Aantal inwoners Schotland: ca. 5.100.000
Tijdsverschil: -1 uur
Maximale snelheid is 112 (70 miles) km per uur
Telefooncode: 44

 • Vliegreis:
  • Schiphol Amsterdam - Edinburgh
  • Schiphol Amsterdam - Aberdeen
  • Schiphol Amsterdam - Glasgow
  • Schiphol Amsterdam - Inverness

  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 1 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Treinreis: Amsterdam - Brussel - Calais - Folkstone Londen - Edinburgh
  (Duur treinreis: ca. 12 uur)
 • Bootreis: Veerboot: Ijmuiden - Newcastle (15 uur) - auto naar Edingburgh
  (Duur : ca. 17 uur)

Reizen

In Schotland heb je prima, veelal rustige wegen. Door de vele bochten komen motorrijders er graag. Brandstof is duur en er zijn minder tankstations dan in Nederland. Natuurlijk rij je hier ook links net zoals in Engeland. Naar de eilanden kun je met een veerboot reizen. Het netwerk van treinen is nogal klein. Bussen reizen naar de belangrijkste plaatsen, bovendien is de bus goedkoper dan de trein. Ook wordt er veel gelift in Schotland. Wil je het land echt goed ontdekken, huur dan een mountainbike of ga wandelen. Wilt u liever een huurauto dan kan u deze het beste vanuit Nederland reserveren. Wij hebben de beste tarieven voor autoverhuur inclusief verzekeringen.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Schotland is net als in Engeland, Wales en Noord-Ierland de Engels pond, ofwel Britse Pond. 1 euro is ongeveer 0,83 pond waard (2013). De prijzen liggen in Schotland iets boven Nederlandse begrippen.

Cultuur

De Schotse cultuur kennen we van doedelzakken, Schotse rokken en whisky. Verder zijn de inwoners van Schotland zeer vriendelijk. Je zult bijvoorbeeld gemakkelijk kunnen liften. De nationalistische Schotten hebben typische tradities. Verder is de familie erg belangrijk in Schotland. Elke familieclan heeft zijn eigen kilt met eigen familiewapen. Vergeet zeker eens te kijken, of deel te nemen, aan de zogenaamde Highland games.
De Schotten zijn jarenlang in oorlog met de Engelsen geweest. Schotland maakt onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar heeft wel een bepaalde mate van zelfbestuur. Lees hier meer informatie over Engeland.

Natuur

Schotland heeft 10.000 kilometer kustlijn bestaande uit rotsformaties en zandstranden, een berglandschap, groene valleien, duizenden meren en honderden eilanden. Op de Schotse Hooglanden wil maar weinig groeien. Behalve gras, mos en enkele struiken. Aan de kust van Schotland leven bijzondere vogels. Bekijk ons aanbod vakantiehuisjes nu!
Bekijk de landkaart van Schotland.

Gezondheid

De frisse lucht van Schotland zal je goed doen.

Eten en drinken

In Schotland drinkt men veel whiskey. Net als in Engeland houden ze in Schotland ook wel van een stevig ontbijt met ei en spek. Het avondmaal bestaat meestal uit een ruime keuze vlees. Zalm is ook volop verkrijgbaar. De liefhebbers van schapenvlees moeten het traditionele Haggis zeker proberen.

Openingstijden

De winkeltijden zijn van 9:30 tot 18:00 uur. Grote winkels zijn zondags van 10.00 tot 18.00 uur open. In de steden Edinburgh en Glasgow verschillen de sluitingstijden, diverse grote winkelgebieden sluiten later.

Paspoort en visum

Met de auto Schotland verkennen? In Schotland rijden ze net als in Engeland aan de linkerkant van de weg. Let er dus op dat je links gaat rijden, stel je hier van te voren goed op in.

 • Voor een reis naar Groot -Brittannië en Schotland dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Nederlandse Identiteitskaart, die geldig is tot tot na je verblijf in het land. Vanaf 2012 dient iedere toerist in het bezit te zijn van een eigen reisdocument, ook kinderen en baby's.
 • Geen visum nodig voor reizen naar Schotland.
Ontdek meer over Schotland