Reisinformatie Rusland

Algemene informatie

Hoofdstad Rusland: Moskou
Aantal inwoners Rusland: ca. 142.000.000
Tijdsverschil: 2 uur
Maximale snelheid is 110 km per uur
Telefooncode: 7

 • Vliegreis:
  • Schiphol Amsterdam - Moskou
  • Schiphol Amsterdam - Novosibirsk
  • Schiphol Amsterdam - Sint Petersburg
  • Schiphol Amsterdam - Kazan

  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 3 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Treinreis: Utrecht - Moskou
  (Duur treinreis: ca. 40 uur)
 • Auto/busreis: Auto: Duitsland - Polen - Litouwen - Letland - Estland - Sint Petersburg.
  (Duur auto/busreis: ca. 72 uur)
 • Bootreis:
  • Bootreis Lubeck - Sint Petersburg
  • Bootreis Ventspils (Letland) - Sint Petersburg

  (Duur : ca. 39 uur)

Reizen

Openbaar vervoer binnen de steden is goedkoop en uitgebreid. Neem bijvoorbeeld eens de luxe metro's van Moskou. Vliegen tussen de steden gaat het snelst, echter staan deze vliegreizen bekend als redelijk onveilig. De trein is een weliswaar trager maar een goed alternatief. Ga je met de auto door Rusland rijden houd dan rekening met vroegtijdig bijtanken. Spreek bij taxi's vooraf een prijs af. Pas op voor illegale taxi's.

Geldzaken

De officiële munteenheid is de Russische Roebel, afgekort de RUB. 1 Euro is ongeveer 40,23 Roebel waard (prijzen 2013). Het handigste is om Amerikaanse dollars mee te nemen. 1 Dollar i ongeveer 30,15 Roebel waard (prijzen 2013). Wanneer je een bezoek brengt aan Rusland, moet je aangeven hoeveel Dollars je bij je hebt. Als je het land verlaat, moet dit bedrag officieel verminderd zijn. Het prijsniveau in Rusland ligt onder Nederlandse begrippen. Bekijk ook de globale route van de Transsiberië trein van Moskou naar Peking via Irkutsk op deze kaart.

Cultuur

Ondanks de armoede zijn veel Russen gastvrij. De meeste russen wonen in het westelijk deel en veelal in de steden. Moskou heeft bijvoorbeeld 10 miljoen inwoners. Het Russisch-orthodoxe geloof heeft op dit moment de meeste aanhangers. Daarnaast zijn er ook belijders van de islam, het boeddhisme en het christendom. Rusland is rijk aan prachtige Russisch-Orthodoxe kerken, theaters, musea, muziek en literatuur. Het Russische alfabet heeft overigens 33 tekens. Verwacht van een Rus geen kennis van buitenlandse talen.
Langzaam aan stapt Rusland over van het communisme van o.a. Stalin en Lenin naar een Westerse marktmechanisme. De Communistische invloeden moet je zien voordat ze verdwenen zijn.

Natuur

Rusland ligt op 2 continenten: Europa en Azië gescheiden door het Oeralgebergte. Het Europese gedeelte is glooiend, het Aziatische gedeelte ook wel Siberië genoemd bestaat uit vele vlaktes. In de arctische zone vind je Ijsberen.
Bekijk de landkaart van Rusland.

Gezondheid

Inentingen zijn nodig tegen Hepatitis A, DTP (oost- en centraal-Siberië). HIV/aids ontwikkelt zich snel in Rusland. Bezoekers die langer dan 3 maanden willen blijven moeten een certificaat kunnen overhandigen waarin staat dat ze HIV-negatief zijn. Kraanwater kan je niet drinken in Rusland.

Eten en drinken

Wodka is natuurlijk de nationale drank van Rusland. Of neem een Russisch biertje. Russische koffie is doorgaans wat slap. In de grote steden zijn veel internationale restaurants. De kaart is vaak goed gevuld met vis en vlees.

Paspoort en visum

 • Wanneer je wilt reizen naar Rusland dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Bij vertrek uit Rusland moet uw paspoort nog minimaal 3 maanden geldig zijn.
 • Een visum is verplicht. Wij adviseren je deze tijdig aan te vragen. Ambassade Den Haag 070 3468888.
Ontdek meer over Rusland