Reisinformatie Portugal

Algemene informatie

Hoofdstad Portugal: Lissabon
Aantal inwoners Portugal: ca. 10.700.000
Tijdsverschil: -1 uur
Maximale snelheid is 120 km per uur
Telefooncode: 351

 • Vliegreis: Vliegreis:
  • Schiphol Amsterdam - Lissabon (vliegen naar Faro (Algarve) is een uurtje meer)
  • Schiphol Amsterdam - Porto

  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 2 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Auto/busreis: Auto/bus: Utrecht - Faro (Algarve)
  (Duur auto/busreis: ca. 0 uur)

Reizen

De snelwegen in Portugal hebben soms zeer korte op- en afritten. Wel wordt dit steeds verbeterd. De snelweg door de Algarve staat bekend als relatief gevaarlijk, maar is wel modern en voorzien van uitstekende voorzieningen. Doe je voorzichtig met je huurauto en let je goed op dan levert de rit echter geen problemen op. Wil je het meest zuidwestelijke puntje van Europa bezoeken? Rij dan naar Sagres, gelegen op de rotskliffen. Met de trein heb je goede verbindingen tussen Lissabon, Porto en Madrid.

Geldzaken

In Portugal betaal je net als in Nederland met de Euro. De prijzen in Portugal liggen iets onder Nederlands niveau met uitzondering van de uitgaanscentra in Albufeira. Soms zijn er pinautomaten met 6 cijfers, dan dien je 2 nullen op het einde te plaatsen.

Cultuur

Van de Portugezen wordt wel eens gezegd dat ze de vriendelijkste mensen van Europa zijn. De Fado is immens populaire Portugese muziek. Het geloof in Portugal is doorgaans Rooms Katholiek. In Portugal worden heilige feesten groots gevierd en vinden er veel markten plaats. De Fado wordt gezien als het Portugese levenslied. In Portugal is eten en drinken belangrijke en ze zijn grote visliefhebbers.
Portugal was lang bezet door de Moren, later nog door de Spanjaarden. In de 17e eeuw was Portugal het land van de ontdekkingsreizigers. Portugal bleef buiten de tweede wereldoorlog. Vroeger waren de Portugezen niet zo aardig tegen hun koloniën. Guinea werd in 1974 als eerste zelfstandig, daarna volgden Mozambique, de Kaapverdische Eilanden en Angola.

Natuur

Boven de rivier de Taag is het landschap van Portugal bergachtig, daaronder redelijk vlak. Naarmate je het binnenland van Portugal in trekt neemt de begroeiing af. Ook vind je een aantal prachtige meren in het binnenland en nationale parken. De kurkeik is een veel groeiende boom in Portugal. De Algarve heeft veel inhammen, rotsen en verborgen zandstranden.
Bekijk de landkaart van Portugal.

Gezondheid

Kraanwater kan je beter niet drinken in Portugal. Bij voorkeur koop je water, die vrijwel overal te koop is. Portugal is een schoon modern land en kent uitstekende ziekenhuizen met medische voorzieningen. Apotheken in Portugal beschikken over prima medicijnen.

Eten en drinken

Visgerechten, zoals een zeetong, kreeft, garnalen en ook Kip piri piri worden veel gegeten. Standaard krijg je in veel restaurant brood met sardientjes. Ook Bolinhas de bacalhau, ofwel gedroogde kabeljauw (stokvis) wordt veel gegeten. Spoel alles weg met een wijntje of natuurlijk port uit Portugal. Probeer ook eens een Portugees biertje genaamd Sagres.

Openingstijden

De winkels zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 13.00 en 15.00 tot 19.00 uur. In de belangrijkste badplaatsen zijn de winkeltjes tot ongeveer 21.00 uur geopend. Let op: Portugal kent net als Spanje ook een siësta. In de meeste plaasten sluiten de winkels tussen 12.00 / 13.00 en 15.00 uur.

In de grote steden en badplaatsen zijn de banden geopende tijdens kantooruren. In de buurt van de meeste banken en in winkelgebieden vind je pinautomaten waar je met je pinpas of creditcard geld kunnen pinnen.

Paspoort en visum

Met name aan de Zuidkust (Algarve) kunnen de temperaturen in de zomermaanden oplopen tot boven de 40 graden. Zowel een hotel met airco, zonnehoed, zonnebril en zonnebrandolie zijn geen overbodige luxe.

 • Om Portugal te mogen betreden dien je als lid van de EU over een geldig paspoort of identiteitskaart te beschikken.
Ontdek meer over Portugal