Reisinformatie Polen

Algemene informatie

Hoofdstad Polen: Warschau
Aantal inwoners Polen: ca. 38.400.000
Tijdsverschil: geen
Maximale snelheid is 130 km per uur
Telefooncode: 48

 • Vliegreis:
  • Schiphol Amsterdam - Warschau
  • Schiphol Amsterdam - Gdansk
  • Schiphol Amsterdam - Katowice
  • Schiphol Amsterdam - Krakow
  • Schiphol Amsterdam - Wroclaw

  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 2 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Arnhem-Duisburg-Warschau
  (Duur treinreis: ca. 16 uur)
 • Auto/busreis: Auto: Utrecht - Hannover - Berlijn - Poznan - Warschau
  (Duur auto/busreis: ca. 15 uur)

Reizen

Polen kent weinig autosnelwegen. Overigens zijn deze wel van redelijke kwaliteit en hard in ontwikkeling met steun van EU geld. Openbaar vervoer is redelijk goedkoop maar minder goed georganiseerd dan in Nederland. De trein geniet zeker de voorkeur boven de bus. Van Warschau kan je de expresstrein nemen naar Krakau. Dit kost je weliswaar zo'n 80 zloty maar gaat veel sneller dan de IC trein. Die is wel 3 keer zo goedkoop. Je natuurlijk prima zelf met de auto naar Polen reizen. Daarnaast is het mogelijk vanuit Nederland te profiteren van goedkope autoverhuur in steden als Krakau en Warschau. Tot slot vind je in het hele land betaalbare accommodaties van chalets (rond Zakopane), familie hotels in dorpjes tot vakantiehuisjes in o.a. Mazuriƫ.

Geldzaken

De officiƫle Poolse munteenheid is de Zloty, afkort . 1 Euro is ongeveer 4,10 PLN waard (2013). Het land Polen is zeer goedkoop. Voor 25 euro kan je je prima een dag vermaken inclusief eten en drinken. Creditcards en bankkaarten zijn geaccepteerde betalingsmiddelen in Polen.

Cultuur

Polen staan bekend als uiterst gastvrij. De componist Chopin is misschien wel de bekendste Pool ooit. Polen zijn veelal Rooms-Katholiek. De ingewikkelde Poolse taal kent 32 letters.
De tweede wereldoorlog heeft Polen veel schade toegebracht. Een bezoek aan het herinneringscentrum Auschwitz geeft je een schokkend beeld van deze tijd. Sinds de val van de Berlijnse muur kruipt Polen uit het communistische tijdperk.

Natuur

Polen heeft een redelijk vlak landschap. De kuststrook met vele stranden ligt in het Noorden van Polen. In het bergachtige zuiden van Polen kan je in de winter skien of in de zomer gaan wandelen.
Bekijk de landkaart van Polen.

Gezondheid

Kraanwater kun je in Polen niet drinken.

Eten en drinken

De lunch bestaat in Polen uit warm eten. Het avondmaal uit brood met o.a. kaas. Daarnaast zijn Polen dol op chocoladekoek met noten (mazurek). De nationale drank van de Polen is wodka.

Openingstijden

De winkeltijden lopen van 09.00 tot 18.00. De grote winkelcentra in de grote steden van Polen zijn vaak tot later geopend, dit verschilt per warenhuis.

Paspoort en visum

Met de auto naar Polen? De B wegen zijn niet altijd even goed, houd hier rekening mee. Het is de laatste jaren wel beter geworden.

 • Polen vereist een geldig paspoort of identiteitskaart.
 • Geen visum nodig voor reizen naar Polen.
Ontdek meer over Polen