Reisinformatie Oostenrijk

Algemene informatie

Hoofdstad Oostenrijk: Wenen
Aantal inwoners Oostenrijk: ca. 8.200.000
Tijdsverschil: geen
Maximale snelheid is 130 km per uur
Telefooncode: 43

 • Vliegreis: Vliegreis:
  • Schiphol Amsterdam - Wenen
  • Schiphol Amsterdam - Innsbruck
  • Schiphol Amsterdam - Salzburg

  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 2 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Treinreis: Amsterdam - Wenen. De Alpen Expres en de Skitrein vanuit Nederland binnen één nacht langs vele wintersportbestemmingen in populaire skigebieden van Oostenrijk.
  (Duur treinreis: ca. 11 uur)
 • Auto/busreis: Bus/auto: Utrecht - Brussel - Wenen
  (Duur auto/busreis: ca. 10 uur)

Reizen

Wie denkt aan Oostenrijk denkt aan bergen. Daarvoor geldt in de winter: sneeuwkettingen en winterbanden. Op de snelwegen is een vignet verplicht. Deze kan je kopen bij de ANWB (10 dagen voor € 10,80, en 2 maanden voor € 26,70 in 2013), of bij het oprijden van de snelweg. Dat Oostenrijk een ideale bestemming is voor wandelen en fietsen is bekend. Op diverse bestemmingen hebben wij tot slot autoverhuur beschikbaar.

Geldzaken

De prijzen voor eten en drinken liggen vrij hoog voor Europese begrippen. Ook zijn de skipassen in de wintersportbestemmingen prijzig. Daarvoor geldt dat een wintersport pakketreis (inclusief skipas, les en/of ski's) in vele gevallen aantrekkelijker is.

Cultuur

In de Oostenrijkse cultuur zit veel muziek, denk aan Mozart, Strauss, Beethoven en The Sound of Music. Opera's en andere muziekfestivals, zoals het populaire zomerfestival Salzburger Festspiele, vind je in alle grote steden. De bevolking is veelal katholiek.
Met de kroning van de vorst Rudolf I von Habsburg in de dertiende eeuw wist Oostenrijk uit te groeien tot één van de belangrijkste landen van de wereld. In de negentiende eeuw kwam hier een eind aan. Oostenrijk koos in de Tweede Wereldoorlog de kant van Duitsland. In 1945 werd Oostenrijk door de geallieerden bezet. In 1955 werd Oostenrijk onafhankelijk.

Natuur

Oostenrijk bestaat voor ca. 75% uit hooggebergte tot bijna 4000 meter. Niet gek dat wintersport hier een belangrijke bron van inkomsten is. In de zomer zijn de bergen schitterend begroeid (groene weiden). Hoog in de bergen kom je de steenbok, een marmot of bijzondere vogels tegen. Oostenrijk heeft verder bijna 100 meren, vele gletsjers, vele bossen en een bekende rivier: de Donau, deze stroomt tevens door de hoofdstad Wenen.
Bekijk de landkaart van Oostenrijk.

Gezondheid

Oostenrijk is modern land waarbij de gezondheidszorg excellent is. De frisse en zuivere berglucht trekt vele long- en astmapatiënten. Daarnaast zijn de medische voorzieningen uitstekend. In de diverse wintersportgebieden zijn de medische- en spoedeisende hulp goed geregeld.

Eten en drinken

De Wienerschnitzel is een typisch Oostenrijks stuk vlees. Tijdens je wintersport staat overal de glühwein klaar en de sterke drank Stroh rum. De keuken is heel divers en heeft invloeden uit alle buurlanden. Zo zijn ook slakken erg populair in Oostenrijk. Vergeet ook zeker niet een overheerlijke apfelstrudel te bestellen. Daarnaast wordt overal in Oostenrijk Snaps geschonken en gebrouwen.

Openingstijden

De winkels zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag kan je tot 17.00 uur shoppen.

Paspoort en visum

Om in Oostenrijk te mogen rijden als toerist met de auto dien je verplicht een Autobahnvignet te voeren. De Autobahnvignetten zijn in Oostenrijk bij de grensovergang en tankstations verkrijgbaar. Een vignet voor 10 dagen kost rond de 11 Euro.

 • Geldig paspoort of identiteitskaart geldig tot na verblijf.
 • Geen visum nodig voor reizen naar Oostenrijk.
Ontdek meer over Oostenrijk