Reisinformatie Noorwegen

Algemene informatie

Hoofdstad Noorwegen: Oslo
Aantal inwoners Noorwegen: ca. 4.700.000
Tijdsverschil: geen
Maximale snelheid is 100 km per uur
Telefooncode: 47

 • Vliegreis: Vliegreis:
  • Schiphol Amsterdam - Oslo
  • Schiphol Amsterdam - Bergen
  • Schiphol Amsterdam - Trondheim
  • Schiphol Amsterdam - Stavanger

  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 1 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Nachttrein Utrecht - Oslo met overstap in Duisburg.
  (Duur treinreis: ca. 23 uur)
 • Auto/busreis: Auto: Utrecht - Oslo.
  (Duur auto/busreis: ca. 15 uur)
 • Bootreis: Auto Utrecht - Kiel (4 uur) - Veerboot Kiel - Oslo (19 uur)
  (Duur : ca. 23 uur)

Reizen

Kies je voor een autovakantie naar Noorwegen dan dien je rekening te houden met lage gemiddelde snelheden dan in Nederland. Dit komt door de vele bergpassen, veerponden en de weersomstandigheden. Sneeuwkettingen en winterbanden zijn buiten de zomer aan te raden. Oslo ligt ca. 1300 kilomer van Utrecht. De meeste Nederlanders reizen per eigen auto of camper gecombineerd met de veerboot naar Noorwegen. Ook kunnen we autoverhuur vanuit bijvoorbeeld Oslo voor je regelen. De kosten van de veerboten worden berekent aan de hand van de lengte en hoogte van je voertuig. De cruiseferry's varen van Kiel (560 km van Utrecht), Hanstholm (900km van Utrecht), Frederikshavn (1000 km van Utrecht) of Hirtshals (1000km van Utrecht) naar diverse plaatsen in Noorwegen. Let op dat een retour Kiel - Oslo met de veerboot inclusief auto tussen de 300 en 400 euro kost. Je kunt ook kiezen voor een vliegreis naar Noorwegen. Vanaf Schiphol wordt er dagelijks gevlogen op Oslo, Torp, Stavanger, Bergen, Trondheim en Kristiansand. Noorwegen is niet echt geschikt voor een fietsvakantie.

Niet alle caravans zijn welkom in Noorwegen, Een kamper is sowieso handiger in het ruige landschap van Noorwegen. Ga je met de auto dan kan je een hytte (blokhut) reserveren of wildkamperen. Wildkamperen mag max. 3 dagen op dezelfde plek, niet op landbouw grond en 150 meter van bewoning vandaan.

Geldzaken

De munteenheid van Noorwegen is de Noorse Kroon. 1 Euro is ongeveer 7,35 (NOK). Noorwegen kent dus geen euro, wel vind je overal pinautomaten waar je met creditcard en bankkaart zonder problemen kunt pinnen.

Cultuur

Naast de rijke Noren wonen er in Noorwegen de Lappen in het Noorden van Noorwegen (Lapland). Lappen leven primitief van visvangst en veeteelt. Noren zijn vaak actief in de buitensport. Sporen van de Vikingen zijn nog op vele plaatsen te zien. Rond 23 juni wordt de middernachtzon gevierd in Noorwegen. Qua mode loopt men in Noorwegen voorop.
Zo'n 1000 jaar geleden stonden de Noren bekend als ontdekkingsreizigers. Ze ontdekten o.a. IJsland en Groenland. In 1814 verklaarden de Noren zich, na de nederlaag van Napoleon, onafhankelijk. De Zweden aanvaarden dit niet tot 1905. Na 2 maanden strijd werd Noorwegen in de tweede wereldoorlog veroverd door Duitsland. In de jaren 70 werd een belangrijke vondst gedaan in Noorwegen: Olie. Het Noorse Spitsbergen dankt zijn naam overigens aan Willem Barentsz (1596).

Natuur

Het smalle Noorwegen is bergachtig, rijk aan gletsjers en fjorden. Voor zo'n 25% bedekt met naaldbomen mag je het land bosrijk noemen. De rest van Noorwegen bestaat uit watervallen, bergen, rivieren en meren. Rendieren, watervogels en vis vormen de voornaamste dieren in Noorwegen. De bruine beer kom je zelden tegen.
Bekijk de landkaart van Noorwegen.

Gezondheid

In Noord Noorwegen kunnen de muggen voor irritaties zorgen.

Eten en drinken

Vis- en rendiergerechten vormen het hoofdmaal van de Noren. Daarnaast is een kjøttkaker een soort gehaktbal die samen met aardappelen en groente gegeten wordt. Gerookte zalm en forel zijn echte Noorse specialiteiten. Ook gedroogd vlees wordt door in Noorwegen veel gegeten.

Openingstijden

De winkels zijn maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 16.00 uur en donderdag tot 19.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste winkels tot 17.00 geopend. In kleine plaatsjes kunnen de winkeltijden erg verschillen.

De meeste banken in Noorwegen zijn van maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur. In het weekende zijn de meeste banken gesloten, op een aantal banken in grote Noorse steden na.

Paspoort en visum

Waneer je met de auto Noord Noorwegen bezoekt, houd dan rekening met gesloten wegen tijdens de winter. Ook winterbanden en sneeuwketting zijn tijdens de winter geen overbodige luxe. Houd ook rekening met tolstations.

 • Om Noorwegen te mogen bezoeken dien je als inwoner van de EU over een geldig paspoort of toeristenkaart te bezitten.
 • Geen visum nodig voor reizen naar Noorwegen.
Ontdek meer over Noorwegen