Reisinformatie Nederland

Algemene informatie

Hoofdstad Nederland: Renesse
Aantal inwoners Nederland: ca. 16.700.000
Tijdsverschil: geen
Maximale snelheid is 130 km per uur
Telefooncode: 31

 • Vliegreis: Binnenlandse vliegreizen kan je tussen Schiphol, Rotterdam, Eelde, Maastricht en Eindhoven airport maken.
  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 0 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: NS Hispeed biedt treinreizen naar Nederland aan vanuit diverse Duitse, Belgische en Franse steden.
  (Duur treinreis: ca. 0 uur)
 • Auto/busreis: Met Eurolines kan je internationaal met de bus naar Nederland reizen.
  (Duur auto/busreis: ca. 0 uur)
 • Bootreis: Vanuit Hoek van Holland kan je Nederland bereiken met de boot (vanuit Engeland).
  (Duur : ca. 0 uur)

Reizen

Het vlakke Nederland heeft uitstekende tolvrije autosnelwegen. In het westen en zuiden staan 's morgens en 's avonds doordeweeks vaak files. Een trein- of busreis moet ook geen problemen opleveren. Het station van Haarlem staat bekend als een van de mooiste van Nederland. Wil je Nederland verlaten voor een verre reis overweeg dan ook eens vanaf Munster, Düsseldorf, Keulen, Frankfurt of Hamburg te vliegen. Soms is dit aanzienlijk goedkoper. Deze vliegvelden liggen allemaal op maximaal 2 uur rijden met de auto. Tot slot is Nederland ook zeer geschikt voor het huren van een auto. Bijna alle plaatsen met meer dan 40.000 inwoners hebben ophaal- en inleverlocaties.

Geldzaken

Qua prijsniveau is Nederland gemiddeld in Europa. Supermarkten in Nederland zijn relatief goedkoop. In de grote steden vind je naast hotels ook hostels.

Cultuur

Nederlanders staan bekend om hun talenknobbel. Daarnaast zijn ze geordend, zuinig, zakelijk direct, stipt op tijd en niet hiërarchisch. Nederland is verder vrij liberaal en de individuele vrijheid van personen staat voorop.
De geschiedenis van Nederland in vogelvlucht: 80 jarige oorlog met de Spanjaarden, De VOC in de gouden 17e eeuw, bekende schilders als Rembrandt, 2e wereldoorlog en recent de moorden op politicus Pim Fortuin en filmmaker Theo van Gogh. In 2009 komen 7 mensen om het leven bij een mislukte aanslag op de koninklijke familie tijdens de viering van Koninginnedag in Apeldoorn.

Natuur

Nederland staat bekend om haar vlakke landschap vol rivieren, kanalen en meren. Alleen het oude steenkoolrijke Limburg kent hier en daar een verdwaalde heuvel en zelfs een berg (Vaalserberg 321 meter). Drooglegging, dijken en inpoldering zijn de speerpunten van West Nederland en Flevoland. Natuurreservaat de Hoge Veluwe vinden we in Gelderland. Terwijl we voor de vele meren in Friesland moeten zijn. Drenthe heeft weer eeuwenoude hunebedden en vele bossen. En Zeeland natuurlijk de Deltawerken. Voor stranden reis je naar Zandvoort en andere badplaatsen aan de Noordzee kust. Rondom de Waddeneilanden is er mogelijkheid tot wadlopen en vind je unieke natuur met veel fiets- en wandelmogelijkheden.
Bekijk de landkaart van Nederland.

Gezondheid

De zorgvoorzieningen in Nederland zijn goed. Ziekenhuizen zijn gratis.

Eten en drinken

Boerenkool met worst is het bekendste Nederlandse avondmaal. Nederland is verder bekend van exportproducten als Goudse Kaas en Heineken. Pepernoten en Chocoladeletters zijn ook typisch Hollandse lekkernijen tijdens sinterklaas. En wat dacht je tot slot van een patatje oorlog, pindakaas, haring, drop, stroopwafels, bitterballen en dubbelvla. Veel restaurants in Nederland hebben een Franse keuken, tot slot geen gebrek aan pizzeria's, shoarma tenten en Chinese restaurants.

Openingstijden

De winkels zijn van op werkdagen gemiddeld van 09.00 tot 18.00 open, met uitzondering van maandagmorgen. Op zaterdag sluiten de meeste winkels een uur eerder, op grote ketens als de V&D na. Donderdag of vrijdag zijn de meeste koopavonden tot 21.00 uur. Supermarkten zijn doorgaans langer op dan 18.00 uur. Soms tot wel 22.00 uur. Ook zijn er in grote steden speciale koopzondagen, met name tijdens de feestdagen.

Banken zijn doordeweeks open en soms op zaterdagochtend. Nederlanders zijn niet dol op creditcard, ook winkeliers van kleine winkels niet vanwege de kosten. Pinnen kan overal in steden en dorpen.

Paspoort en visum

Nederland is een veilig land.

 • Geldige legitimatie altijd kunnen tonen. Identificeren kan in Nederland middels het tonen van een geldig paspoort of een identiteitskaart.
 • Geen visum nodig voor reizen binnen Nederland. Voor buitenlanders gelden voor sommige landen een visum, informeer bij de ambassade voor meer informatie.
Ontdek meer over Nederland