Reisinformatie Montenegro

Algemene informatie

Aantal inwoners Montenegro: ca. 620.000
Tijdsverschil: geen
Maximale snelheid is 120 km per uur
Telefooncode: 381

 • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Podgorica
  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 3 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Treinreis: Amsterdam - Wenen - Belgrado
  (Duur treinreis: ca. 24 uur)
 • Auto/busreis: Auto: Nederland - Wenen - Belgrado
  (Duur auto/busreis: ca. 20 uur)

Reizen

Het openbaar vervoer en de snelwegen staan niet op een hoog niveau in Montenegro door de vernielingen van de burgeroorlog. De wegen worden wel snel beter.

Geldzaken

Montenegro is geen lidstaat van de Europese Unie maar heeft wel de euro als nationale munt.

Cultuur

De Montenegrijnen staan qua geschiedenis, taal en religie dicht bij de Serven. Het voornaamste verschil is dat Montenegro onafhankelijk bleef in de tijd dat Servië tot het Ottomaanse Rijk behoorde. Circa 20% van de bevolking behoort niet tot de Servisch-orthodoxe Kerk, maar is moslim of rooms-Katholiek. Hiertoe behoort ook de etnisch Albanese minderheid in het gebied, die vooral langs de grens met Albanië woont.
De voormalig leider van Joegoslavie Slobodan Milosevic heeft een puinhoop achtergelaten. Lang zat hij gevangen in Den Haag wegens oorlogsmisdaden, daar is echter een einde aan gekomen wegens het onverwachte overlijden. De Montenegrijnse premier Milo Ðukanoviæ en de Montenegrijnse regeringspartijen proberen het land weer op te bouwen. Op 21 mei 2006 werd in Montenegro een referendum gehouden om onafhankelijk te worden van Servië. De meerderheid van de bevolking blijkt voor een onafhankelijk Montenegro te zijn. Op 3 juni 2006 bekrachtigde het parlement de uitkomst van het referendum en riep gelijk de onafhankelijkheid uit. Op 8 juni 2006 wordt dit erkend.

Natuur

Montenegro is in het noorden redelijk vlak, het zuiden is ingeklemd tussen het Balkangebergte aan de westkant en de uitlopers van de Karpaten en de Transsylvanische Alpen aan de oostkant. De Donau-vlakte is vruchtbaar gebied.
Bekijk de landkaart van Montenegro.

Gezondheid

Voor een vakantie naar Montenegro worden inentingen tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Het drinken van kraanwater in Montenegro wordt sterk afgeraden.

Eten en drinken

De Joegoslavische keuken heeft veel invloeden uit Oost-Europa. Vlees staat daarbij centraal. In een vol restaurant wordt altijd plaats gemaakt voor toeristen (want die hebben geld).

Paspoort en visum

 • Vakantie in Montenegro vereist een geldig paspoort. Bij vertrek uit Montenegro dient het paspoort nog minimaal 3 maanden geldig te zijn.
 • Nederlanders die naar Montenegro willen reizen, zijn vrijgesteld van de visumplicht, met een maximale verblijfsduur van 90 dagen. Indien je gaat werken in Montenegro is wel een visum en werkvergunning vereist.(Ambassade Den Haag 070 363 2397)
Ontdek meer over Montenegro