Reisinformatie Marokko

Algemene informatie

Hoofdstad Marokko: Rabat
Aantal inwoners Marokko: ca. 32.500.000
Tijdsverschil: -1 uur
Maximale snelheid is 100 km per uur
Telefooncode: 212

 • Vliegreis: Er zijn diverse rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Marokko beschikbaar. Bekijk hieronder een overzicht van de populairste vluchten naar steden en badplaatsen in Marokko.
  • Schiphol Amsterdam - Casablanca
  • Schiphol Amsterdam - Agadir
  • Schiphol Amsterdam - Marrakech
  • Schiphol Amsterdam - Tanger

  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 3 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Bootreis: Door de ligging nabij Spanje is Marokko via de Straat van Gibraltar per overtocht (ferry) binnen 2 uur varen bereikbaar.
  • Tarifa (Spanje) - Tanger
  • Algeciras (Spanje) - Tanger
  • Barcelona (Spanje) - Tanger
  • Genua (Italie) - Tanger

  (Duur : ca. 0 uur)

Reizen

Snel en comfortabel reizen binnen Marokko kan je het beste per trein (vooral in het noorden) of huurauto doen. De bus en (groeps)taxi vullen je reis aan. Vooral na Fes kan je alleen met de bus of huurauto verder reizen. De wegen zijn doorgaans van asfalt. Een 4 wheel aandriving kan soms handig zijn. Een auto huren bij de bekende internationale bedrijven ter plaatse is duurder dan in Nederland. Wel is het wegennet zeer goed te noemen. Hier kan je ook prima fietsen. Wil je echt snel reizen binnen Marokko overweeg dan een binnenlandse vlucht met het vliegtuig. Binnen de steden kan je goedkoop met de petit taxi (max 3 personen) reizen. Vraag altijd de meter aan te doen. De petit taxi kan je naar een grand taxi (max 4 personen) brengen, deze mogen ook buiten de stad rijden.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Marokko is de Dirham. 1 Euro is ongeveer 11 Dirham (MAD). Pinnen met je creditcard en bankkaart kan in bijna elke stad uitstekend. Ook zijn er voldoende wisselkantoren aanwezig, zeker op luchthavens in Marokko. Een vakantie in Marokko is goed betaalbaar. Voor 5 euro per nacht kan je al een hotel vinden. Daarnaast is eten en het openbaar vervoer goedkoop. In de grote steden adviseren we je goed op je eigendommen te passen. Laat je creditcard, telefoon en paspoort bij voorkeur in het kluisje van je hotel.

Cultuur

Bijna alle Marokkanen zijn soennitisch islamitisch. Ontdekt de Marokkaanse cultuur op de Marokkaanse markten waar o.a. sieraden, houtsnijwerk, specerijen en etenswaren verhandeld worden. De siësta duurt in Marokko van 12.00 tot circa 15.30 uur. Marokkanen staan bekend als gastvrij, behulpzaam en vriendelijk. Soms kunnen ze opdringerig overkomen. Op straat zie je weinig vrouwen, wel in de Hamam badhuizen. Als toerist kan je beter geen rokken dragen en alcohol in het openbaar drinken. Bezoek in de bergen de berber bevolking. Deze nomaden hebben een eeuwenoude, bijzonder cultuur. Verdiep je eens in de prachtige tapijten en Kilimi's die de vrouwen hier met de hand maken.
Marokko werd door de onafhankelijke Berbers beheerst tot ca. 700 na Christus. Daarna doopten de Arabieren het land om tot een islamitische staat. Marokko veroverde tot 2 keer toe Spanje, maar moest zich uiteindelijk overgeven aan de Christenen. Ondanks pogingen van Duitsland en Spanje kwam Marokko in de 20 eeuw in handen van Frankrijk. Sinds 1956 is Marokko onafhankelijk.

Natuur

Het Rifgebergte, de Hoge Atlas, de Midden-Atlas en de Anti-Atlas maken Marokko bergrijk. Bossen (o.a. de bekende Argan-boom), woestijnen en 1000 km kust inclusief stranden maken het landschap van Marokko compleet en veelzijdig.
Bekijk de landkaart van Marokko.

Gezondheid

Voor een reis naar Marokko maatregelen nemen tegen de ziektes DTP, Hepatitis A en Bilharzia. Buiten de grote steden is de gezondheidszorg matig geregeld. Voor reizen naar Marokko zijn geen inentingen verplicht, maar zeer zeker wel aan te bevelen!

Eten en drinken

Muntthee is de nationale drank van Marokko. Marokkanen gooien zeer veel suiker in de thee. Ze zijn sowieso niet vies van zoete koekjes. De koffie is doorgaans drapkoffie en het is zoeken naar een echte Italiaanse cappuccino. Langs de kust zijn visgerechten (o.a. sardientjes) populair. Maar ook warme vleesgerechten met veel groente en couscous behoren tot het middag- of avondmaal. Typisch Marokkaans zijn de brochettes, spiezen met daaraan gegrild vlees. Dit wordt samen met patat en salade gegeten. Fruit vind je overal, voor 0,40 eurocent heb je een verse jus (aanrader). Ook eet men overal couscous in een typische Marokkaanse schaal. Alcoholische versnaperingen kom je vooral in hotels en in de grote steden tegen. De rode Marokkaanse wijn en de locale Casablanca bier is zeker aan te raden.

Openingstijden

De winkels zijn maandag tot en met zaterdag geopend van 8.30 uur-13.00 uur en van 14.30 uur-19.30 uur. De traditionele markten zijn zeven dagen per week open van 8.30 uur tot 13.00 uur en van 14.30 uur tot 18.00 uur. Trendy winkelcentra zijn vaak ook tussen 13.00 en 14.30 open, check dit echter wel altijd even!

Paspoort en visum

Het reisadvies voor Marokko: De situatie in Marokko is stabiel. Hoewel reizen in Marokko veilig is dien je wel waakzaam te zijn i.v.m. de protesten in het recente verleden.

 • Geldig paspoort. Bij aankomst in Marokko dient deze nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Iedereen dient in het bezit te zijn van een eigen paspoort, ook kinderen en baby's. (sinds 2012)
 • Geen visum noodzakelijk voor reizen naar Marokko.
Ontdek meer over Marokko