Reisinformatie Litouwen

Algemene informatie

Hoofdstad Litouwen: Vilnius
Aantal inwoners Litouwen: ca. 3.300.000
Tijdsverschil: 1 uur
Maximale snelheid is 110 km per uur
Telefooncode: 370

 • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Vilnius
  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 2 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: treinreis: Amersfoort - Vilnius
  (Duur treinreis: ca. 25 uur)
 • Auto/busreis: Auto: Nederland - Duitsland - Polen - Litouwen
  (Duur auto/busreis: ca. 25 uur)
 • Bootreis: Auto: Utrecht - Kiel Bootreis: Kiel - Klaipeda
  (Duur : ca. 23 uur)

Reizen

Litouwen heeft een goed wegennet. Daarnaast zijn de spoorwegen goed ontwikkeld. In de grote steden rijden betaalbare bussen, trams en taxi's. Ook kan je in de hoofdstad Riga een huurauto reserveren. Wij zijn je graag van dienst met autoverhuur vanaf het airport bijvoorbeeld.

Geldzaken

Sinds 1993 is de Litas (LTL) de nationale munt. De btw bedraagt 18%.

Cultuur

Naast Litouwers leven er Russen, Duitsers en Polen in Litouwen. Ongeveer 80% van de Litouwers en Polen is Rooms-Katholiek. Het Nationale Song Festival is een waar evenement in Litouwen.
De Eerste Wereldoorlog leidde tot de ondergang van het Russische en het Duitse rijk en dat was een voordeel voor het Litouwse streven naar zelfstandigheid. Litouwen was sinds 1918 onafhankelijk en bloeide op tot 1940. Daarna is Litouwen door Rusland en later Duitsland bezet en weer later door Rusland. Eindelijk, in 1991 werd Litouwen onafhankelijk. Sinds 2004 is Litouwen onderdeel van de EU.

Natuur

Het veelal vlakke land van Litouwen bestaat voor de rest uit zo'n 3000 meren en 750 visrijke rivieren. De kust langs de Baltische Zee bestaat voor een groot deel uit een zandbank.
Bekijk de landkaart van Litouwen.

Gezondheid

Als u veel in de natuur gaat wandelen dan wordt een vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen. Het kraanwater is in de meeste gevallen niet aan te raden.

Eten en drinken

In Litouwen eet je bijvoorbeeld Cepelanai (aardappelnoedels gevuld met kaas), Bandelai (rolletjes vlees met kool), Blynai (pannenkoeken gevuld met vlees). Daarnaast zijn (internationale) restaurants in de grote steden groeiende.

Paspoort en visum

 • Denk bij je vakantie naar Litouwen aan een geldig paspoort of identiteitskaart. Bij vertrek uit Litouwen dient het paspoort nog minimaal 3 maanden geldig te zijn
 • Geen visum nodig voor reizen naar Litouwen.
Ontdek meer over Litouwen