Reisinformatie Laos

Algemene informatie

Aantal inwoners Laos: ca. 6.380.000
Tijdsverschil: 6 uur
Telefooncode: 856

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Bangkok - Vientiane
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 12 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

Laos heeft een slechte infrastructuur. Overweeg een avontuurlijke bootreis over de rivieren (Mekong). Tijdens het regenseizoen zijn afgelegen wegen vaak niet begaanbaar. Stel je niet te veel van het openbaar vervoer. Bussen zitten propvol, ook kan je achter op een truck mee reizen. Fietsen (mountainbikes) en motorbikes kun je op veel plaatsen huren voor prachtige dagtochten. Veel georganiseerde rondreizen maar ook individuele backpackers reizen per bus door naar buurlanden als Thailand en Vietnam. Vervoer en accommodaties zijn goedkoop.

Geldzaken

Laos kent geen pinautomaten. Travellers cheques en contante Amerikaanse Dollars zijn dus erg handig bij het inwisselen bij de banken. In de meest restaurants en winkels kun je ook gewoon met Amerikaanse Dollars betalen. Deze zijn maandag tot vrijdag van 8.30 tot 15.30 geopend. Wist je dat Laos geen munten kent, maar alleen papiergeld heeft?

Cultuur

Het grootste deel van de bevolking van Laos is Boeddistisch en woont op het platte land. Vooral in de bergen in het noorden en het platteland zie je nog de prachtige klederdracht en andere oude gebruiken. Sommigen hebben nog nooit een westerling gezien.
Laos was eeuwenlang een koninkrijk. Later werd Laos een kolonie van Frankrijk (1893 - 1945). Sinds 1945 is Laos onafhankelijk. Ook Laos leedt onder de Vietnamoorlog. Door het communisme sinds 1975 en het ontbreken van ligging aan zee is het land arm.

Natuur

De hoogste berg van Laos vind je in het noorden (2820 meter). Op het platteland vind je fruitbomen, rijstvelden en papaverplanten (voor opium). Het landschap van Laos bestaat verder uit grote regenwouden en vele rivieren. Qua bijzondere dieren leven er apen, olifanten en tijgers in Laos. Tot slot heeft Laos veel delfstoffen.
Bekijk de landkaart van Laos.

Gezondheid

Als je uit een gele koorts gebied komt is gele koorts vaccinatie verplicht. Een DTP-vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A wordt aanbevolen. Buiktyfus vaccinaties wordt aanbevolen bij reizen langer dan twee weken. Buiten Vientiane en Luang Prabang loop je ook kans op Malaria, antimalariamiddelen worden aanbevolen.

Eten en drinken

De Franse overheersing zie je ook terug in de keuken, stokbrood kan je op veel plaatsen krijgen. De lokale restaurants lijken op de Thaise keuken, maar zijn vaak iets eenvoudigers. Kleefrijst en noedelsoep vind je overal. Internationale restaurants en fast foods vind je in de grote steden. Naast koffie, thee, bier of wijn kan je de nationale drank lào-láo, een soort rijst-whisky, proberen.

Openingstijden

De staatswinkels zijn van maandag tot vrijdag open van 08.00 tot 16.00 uur. Overige winkels zijn van 09.00 tot 21.00 uur open.

Paspoort en visum

  • Geldig paspoort. Deze dient bij aankomst in Laos nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
  • Visum verplicht voor reizen naar Laos. Deze kun al in Nederland via de visumdienst aanvragen. Je kunt dit ook ter plaatse doen, wat flink scheelt in de kosten.
Ontdek meer over Laos