Reisinformatie Israel

Algemene informatie

Hoofdstad Israel: Jeruzalem
Aantal inwoners Israel: ca. 7.700.000
Tijdsverschil: 1 uur
Maximale snelheid is 100 km per uur
Telefooncode: 972

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Tel Aviv
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 4 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

Binnen Israël kan je met de huurauto, bus, taxi, of trein reizen. De treinreis van Tel Aviv naar Jeruzalem is zeer de moeite waard, ook het reizen per trein naar de noordelijk gelegen plaatsen is erg populair. Bussen (Egged en Dan) brengen je verder naar iedere uithoek van het land. Taxi's zijn goedkoop. De bussen rijden niet op sabbat (van vrijdagavond tot zaterdagavond 19.00 uur).

Geldzaken

Contante Amerikaanse dollars kun je in Israël wisselen voor de Nieuwe Israëlische Sjekel. Eten en drinken is betaalbaar, accommodaties zijn duurder, maar je krijgt wel waar voor je geld.

Cultuur

De inwoners van Israël zijn veelal Joods, een minderheid is Arabisch of Christen. Dat betekent dat de winkels van vrijdagavond tot zaterdagavond gesloten zijn vanwege de Shabbat.
In 1948 werd de staat Israël uitgeroepen. Voor joden is Israël het land dat door God aan hen is beloofd. Daar werd het belangrijkste heiligdom van het jodendom gebouwd: de Tempel. In 1948 werd Israël bestuurd door de Engelsen. Maar omdat de Joden en Arabieren het niet eens konden worden over een nieuwe staat, droegen de Engelsen het gebied over aan de Verenigde Naties. De VN stelden voor het gebied te verdelen. De Arabieren waren hier tegen. Toen de Engelsen Israël verlieten, riep Premier Ben Goerion de staat Israël uit. Een groot deel van de Palestijnen wil een eigen staat. Zij vinden zelfbestuur niet voldoende. De Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook waren in 1948 nog geen deel van Israël. De Gazastrook behoorde tot Egypte en de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem behoorden tot Jordanië. Deze gebieden veroverde Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Sindsdien beschouwen Palestijnen ze als bezet gebied dat moet worden teruggegeven.

Natuur

In het westen loopt het kustgebied (met stranden)langzaam over in het gebergte. In het zuiden en oosten is het landschap woestijnrijk met cactussen. In de Rode Zee duik je langs vele koraalvissen.
Bekijk de landkaart van Israel.

Gezondheid

Kraanwater kan je drinken, maar heeft een bijsmaak. Beter is uit flessen te drinken.

Eten en drinken

De keuken van Israël is zeer gevarieerd. Van Schnitzel tot Kebab. Ook wordt er wijn geproduceerd.

Openingstijden

De winkels zijn van zondag tot vrijdag open van 08.00 tot 19.00 uur. Sommige winkels sluiten de winkel tussen de middag (van 14.00 tot 16.00).

Paspoort en visum

  • Geldig paspoort. Deze dient minimaal nog 6 maanden geldig te zijn na je verblijf in Israël.
  • Geen visum tenzij je langer dan 3 maanden in Israël wilt verblijven. Het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Israël is +972 3 75 23 150.

    Deze reisinformatie wordt mede mogelijk gemaakt door Israelisch Nationaal Bureau voor Toerisme.

Ontdek meer over Israel