Reisinformatie Ierland

Algemene informatie

Hoofdstad Ierland: Dublin
Aantal inwoners Ierland: ca. 4.500.000
Tijdsverschil: -1 uur
Maximale snelheid is 112 km per uur
Telefooncode: 353

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Dublin
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 1 uur)
    Vergelijk vliegtickets
  • Bootreis: Veerboot Zeebrugge - Waterford. Er zijn vele andere veerbootdienste mogelijk. (o.a. Liverpool - Bublin en Holyhead - Dublin)
    (Duur : ca. 24 uur)

Reizen

Rijd je tijdens je vakantie in Ierland met de auto houdt er dan rekening mee dat je links moeten rijden. Ierland kent een goed wegennet ondanks het ontbreken van snelwegen. Het open vervoer is duur en niet echt ideaal, ze rijden vaak om. Autoverhuur kan je het beste vanuit Nederland regelen.

Geldzaken

In Ierland kan je gewoon met de Euro betalen. Het prijsniveau ligt boven dat van Nederland.

Cultuur

De stugge, vriendelijke, hulpvaardige Ieren zijn trots op hun Ierse muziek en hun officiële taal: Gaelic. In het Engels kan je je ook prima verstaanbaar maken. Bezoek zeker ook eens de typische Ierse sporten Hurley en Gealic.
Ca. 6000 jaar voor Christus vestigden zich in Ierland kleine groepjes jagers. Daarna heeft Ierland Keltische, Christelijke, Normandische, Elizabethiaanse en moderne perioden gekend. Naast prehistorische bezienswaardigheden heeft Ierland Middeleeuwse kloosters uit deze tijden overgehouden. 1845 was een rampjaar voor Ierland. Veel mensen storven aan de hongersdood door een mislukte aardappeloogst. Sinds 1921 is Ierland zelfstandig.

Natuur

Hoge rotsen en kliffen aan de Atlantische westkust, schone stranden aan de oostkust, heuvelland en bergen in het binnenland, maar ook meren en eilanden zijn de sleutelwoorden van het landschap van Ierland. Ierland is groen, niet vanwege vele bomen, maar vooral struiken zoals de rododendrons, rozen en meidoorns vind je er veel.
Bekijk de landkaart van Ierland.

Gezondheid

De zeer frisse lucht van Ierland komt van de Atlantische Oceaan. De vervelende steekmuggen 'Midges' kunnen knap irritant zijn. Je kan er helaas weinig tegen doen. Laat je in de bergen niet verrassen door de dichte mist en zorg o.a. voor een kompas, fluitje en landkaart.

Eten en drinken

Het donkere Ierse bier (Guinness) is zo populair dat je het zelfs in een Nederlandse (Irish) pub kan krijgen. Een typisch Ierse sterke drank is Poteen, drink hier niet te veel van.

Openingstijden

De winkels zijn maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 17.30 uur.

Paspoort en visum

  • Vakantie in Ierland vereist een geldig paspoort of een geldige Nederlandse of Europese identiteitskaart.
  • Geen visum nodig voor reizen naar Ierland.
Ontdek meer over Ierland