Reisinformatie Hongarije

Algemene informatie

Hoofdstad Hongarije: Boedapest
Aantal inwoners Hongarije: ca. 9.970.000
Tijdsverschil: geen
Maximale snelheid is 130 km per uur
Telefooncode: 36

 • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Boedapest
  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 1 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Treinreis Amsterdam - Wenen - Boedapest
  (Duur treinreis: ca. 20 uur)
 • Auto/busreis: Bus/auto: Utrecht - Wenen - Boedapest
  (Duur auto/busreis: ca. 18 uur)

Reizen

Via Duitsland kan je Hongarije prima met de auto bereiken. Binnen Hongarije kan je heel goedkoop met de bus reizen. Fietsen en wandelen gaat ook prima in Hongarije omdat het land redelijk vlak is.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Hongarije is de Hongaarse forint, kortweg HUF. 1 Euro is ongeveer 298 Hongaarse forint (2013). De prijzen in Hongarije liggen onder het niveau van Nederland. Het uitgaansleven in Siofok ligt nagenoeg gelijk met dat van Nederland. Bijna overal in Hongarije vind je voldoende pinautomaten. Met creditcards en bankkaarten kan je uitstekende geld opnemen. Wisselkantoren vind je ook voldoende.

Cultuur

De officiële taal is Hongaars het behoort tot de Fins-Oegrische taalgroep. Hongaren staan bekend als een beetje afstandelijk maar vriendelijk ingesteld voor toeristen. Je kan de Hongaren beter in het Engels aanspraken dan in het Duits.
De Hongaren deden hun intrede in Europa aan het eind van de 9 eeuw, toen ze als nomadenvolk vanuit de Zuid-Russische steppe over de Karpaten trokken. In 1699 verjoegen de Oostenrijkers de Turken en kwam heel Hongarije in Habsburgse handen. Vanaf 1914 streed Hongarije aan de Duitse kant in de Eerste Wereldoorlog, die verloren ging. In de Tweede Wereldoorlog kozen de Hongaren Hitlers kant. In 1944 besloot Duitsland alsnog alle joden in Hongarije te deporteren. Hongarije werd zogenaamd bevrijd door het Rode Leger van de Sovjet Unie. Sinds 1989 werd Hongarije weer een vrije republiek zonder communisme. Sinds 2004 zit Hongarije bij de Europese Unie.

Natuur

Hongarije bestaat voor het grootste gedeelte uit vruchtbare laagvlaktes (poesta's) in het oosten. Het land is verder rijk aan rivieren, grotten, akkers en bossen. Het noorden is bergachtig.
Bekijk de landkaart van Hongarije.

Gezondheid

Bezoek één van de kuurbaden in Hongarije om helemaal relaxed te worden.

Eten en drinken

De keuken van Hongarije is een typische boerenkeuken, met grote stukken vlees. Probeer ook eens de inheemse wijnen. Pas op met de sterke Hongaarse drank Palinka. Probeer natuurlijk Hongaarse Goulash (dikke soep).

Openingstijden

De winkels zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur (donderdag tot 20.00) en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur. Op zondag zijn sommige winkel geopend van 7.00 tot 13.00 uur.

Paspoort en visum

Wanneer je met de auto richting Hongarije door Oostenrijk rijdt dien je in het bezit te zijn van een geldig Autobahnvignet. Een Autobahnvignet haal je bij de grensovergang in Oostenrijk of bij de grote tankstations.

 • Hongarije vereist een geldig paspoort of identiteitskaart. Bij binnenkomst in Hongarije dient dit document nog geldig te zijn tot einde van het geplande verblijf.
 • Geen visum noodzakelijk voor reizen naar Hongarije.
Ontdek meer over Hongarije