Reisinformatie Gambia

Algemene informatie

Hoofdstad Gambia: Banjul
Aantal inwoners Gambia: ca. 1.800.000
Tijdsverschil: -1 uur
Telefooncode: 220

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Banjul
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 6 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

Het wegennet van Gambia is niet bijzonder goed. Minibusjes vervoeren je voor zeer weinig geld. Maar het meest wordt de taxi gebruikt door toeristen. Een jeepsafari door het binnenland is een mooie ervaring.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Gambia is de Dalasi, afkort de GMD. 1 Euro is ongeveer 46 Gambiaanse Dalasi waard (prijzen 2013). Het prijsniveau ligt onder Nederlandse begrippen, maar Gambia is niet het goedkoopste Afrikaanse land. Geld opnemen in Gambia is alleen mogelijk met Visa creditcard. Contact geld wisselen kan vrijwel overal in Gambia waaronder het vliegveld in Banjul. Daarnaast is afdingen vrij normaal in Gambia. Dit kan soms veel geld schelen.

Cultuur

Circa 90% van de bevolking van Gambia is islamitisch. Zo'n 15 stammen leven in Gambia samen. Iedere stam heeft zijn eigen taal en gebruiken. Toerisme is een belangrijke sector voor de vriendelijke bevolking van Gambia.
Gambia is een voormalige Engelse kolonie. Daarvoor is het land zeer vaak van eigenaar gewisseld. In 1965 werd Gambia onafhankelijk. Na het aftreden van president Jawara dreigde het in 1994 even mis te gaan in Gambia, maar inmiddels is de rust hersteld.

Natuur

Het vlakke landschap van Gambia bestaat uit 2 rivieren, savannes met gras, struiken en enkele (mangrove)bossen. Aan de kust zijn de populaire zandstranden. Ook groeit er de beroemde apebroodboom. krokodillen, slangen, apen, antilopen, nijlpaarden en dolfijnen (voor de kust) komen zoal in Gambia voor. Gambia is ook populair onder vissers.
Bekijk de landkaart van Gambia.

Gezondheid

Voor een reis naar Gambia voorzorgsmaatregelen nemen tegen de ziektes DTP, Hepatitis A, Cholera, Bilharzia en Malaria.

Eten en drinken

Hotels hebben vaak goede restaurants. De keuken van Gambia bestaat uit de basisingrediënten: rijst, couscous, kip, vis, pinda's, papaya´s en mango´s. Weiger ijsklontjes en ander onverpakt ijs. Aan de kust vind je diverse all inclusive resorts. Deze zijn populair als winterzon bestemming.

Openingstijden

Er zijn geen officiele openingstijden, doorgaans zijn de winkels geopend van 9.00 t/m 13.00 uur en van 16.00 t/m 18.30 uur.

Paspoort en visum

Gambia is een vrij relatief veilig land om te reizen. Toeristen wordt echter wel aangeraden om waakzaamheid te zijn. Let op

  • Geldig paspoort. Deze dient nog minimaal 6 maanden na je verblijf geldig te zijn.
  • Voo reizen naar Gambia dien je geen visum aan te vragen, tenzij je langer dan 28 dagen op vakantie naar Gambia wilt gaan.
Ontdek meer over Gambia