Reisinformatie Frankrijk

Algemene informatie

Hoofdstad Frankrijk: Parijs
Aantal inwoners Frankrijk: ca. 62.800.000
Tijdsverschil: geen
Maximale snelheid is 130 km per uur
Telefooncode: 33

 • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Nice
  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 1 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Treinreis: Utrecht - Rotterdam - Parijs
  (Duur treinreis: ca. 4 uur)
 • Auto/busreis: Bus/auto: Utrecht - Parijs
  (Duur auto/busreis: ca. 5 uur)

Reizen

Frankrijk heeft zeer goede driebaans snelwegen. Overweeg je een autovakantie naar Frankrijk houdt er dan wel rekening mee dan deze snelwegen wel tol vragen. De nationale wegen zijn ook goed begaanbaar, maar schieten niet echt op als je van noord naar zuid wilt reizen. Ook de trein (goedkoper als je jonger dan 25 jaar bent) en de bus zijn goed georganiseerd in Frankrijk. Ook kan je vliegreizen maken naar o.a. Parijs, Nice, Toulouse en Marseille. Tot slot kan je in Frankijk vanaf 25 jaar een auto huren.Vanaf 21 jaar kan je ook een huurauto boeken maar dan betaal je een toeslag. In alle gevallen dient de bestuurder een credit card op eigen naam te hebben.

Geldzaken

Let in Parijs even op waar je een drankje besteld. Deze zijn vaak nogal prijzig. Aan de Franse kust is een drankje op een terras duurder dan wanneer je binnen gaat zitten. Betalen kan contant, met je bankpas of met een creditcard. Tip: In Frankrijk op de autosnelweg die je tol betalen. De rij waar je met creditcard kunt betalen zijn veel minder lang, dit scheelt dus erg in tijd.

Cultuur

Fransen zijn trots op hun taal en beheersen vaak geen engels. Ruim 90% van de bevolking is Katholiek. Fransen zijn erg gesteld op beleefdheid en zijn erg chauvinistisch. Corsicanen kennen een geheel eigen cultuur. In augustus gaan de Fransen zelf massaal op vakantie. Houdt dan rekening met enorme drukte in het land.
Bij de geschiedenis van Frankrijk denk je aan de naam Napoleon, de Franse revolutie en een rijke koloniale periode. In 1815 vond de Slag bij Waterloo plaats, wat het einde van Napoleon betekende. In 1889 werd de Eiffeltoren geopend en in 1992 opende Euro Disney haar deuren.

Natuur

De Franse natuur verschilt sterk per gebied. Van fraaie (naakt)stranden in het zuiden en westen tot hoge besneeuwde bergtoppen van de Alpen in het oosten. Maquis is de naam van het struikgewas die het zuiden van Frankrijk bedekt. Aan de Côte d'Azur vind je palmbomen, terwijl je in de bergen naaldbomen passeert. Wijngaarden en Frankrijk is een combinatie die genoemd moet worden. Een meer grillege kust vindt je o.a. in de streek Normandie. Ideale surfomstandigheden vind je aan de Franse Westkust, ofwel de Côte Atlantique.
Bekijk de landkaart van Frankrijk.

Gezondheid

Om de legionella bacterie tegen te gaan adviseren we je de eerste keer het warme water even te laten stromen.

Eten en drinken

Kaas en wijn zijn de bekende ingrediënten van het Bourgondische Frankrijk. Een croissant en stokbrood ontbreken tijdens het ontbijt natuurlijk niet. In de bergdorpen en skioorden staat op elke menukaart de kaasfondue. Ook verse jam, vijgen en druiven moet je zeker eens proberen tijdens je vakantie Frankrijk.

Openingstijden

De grote supermarkten, ketens, winkels en warenhuizen zijn in Franse steden gemiddeld open van 10.00 tot 19.00 uur. In de hoofdstad Parijs en een aantal andere grote steden zijn sommige winkels en supermarkten tot 22.00 uur open. In de dorpen zijn de winkels over het algemeen open van 10.00 tot 18.00. De openingstijden in toeristische badplaatsen en skidorpen van Frankrijk verschillen erg.

Paspoort en visum

 • Al Nederlander dien je als toerist in Frankrijk in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart.
 • Geen visum nodig voor reizen naar Frankrijk.
Ontdek meer over Frankrijk