Reisinformatie Ecuador

Algemene informatie

Hoofdstad Ecuador: Galapagos Eilanden
Aantal inwoners Ecuador: ca. 14.800.000
Tijdsverschil: -6 uur
Maximale snelheid is 100 km per uur
Telefooncode: 593

  • Vliegreis:
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 0 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

Het beste vervoermiddel is de bus of taxi. De bussen rijden meestal keurig op tijd omdat er een grote concurrentie is. Met de bus kun je bijna overal komen en het is een erg goedkoop vervoermiddel. Wel wordt de rijstijl van de chauffeurs soms in twijfel getrokken. De taxi is een goed alternatief, binnen de stad is de taxi niet duur en voor langere ritten kun je afspraken maken met de chauffeur. In Quito is het verplicht voor taxichauffeurs een “taximetro” (taximeter) te hebben zodat je nooit teveel hoeft te betalen. In Quito kun je van noord naar zuid reizen met de trollybus. Wel opletten voor zakkenrollers, hoewel ze hun best doen, lukt het de chauffeurs niet altijd om ze buiten te houden. Wandelen kun je altijd en overal. Ecuador heeft ontelbare gebied die geschikt zijn voor lange wandelingen, je maakt zo makkelijk contact met de plaatselijke bevolking en je leert het land beter kennen als je niet alleen maar de highlights bezoekt. Backpackers reizen vaak door naar Peru.

Geldzaken

Nationale munt is tegenwoordig de Amerikaanse dollar (sinds 2000). Er zijn munten die speciaal voor Ecuador gedrukt zijn, maar die worden samen met de Amerikaanse munten gebruikt.

Cultuur

Ecuador kent een rijke Inca cultuur waarvan nog en aantal ruïnes bewaard zijn gebleven. Helaas zijn er niet zo heel veel overblijfselen van de Inca-cultuur. Ingapirca in het zuiden van het land (bij Cuenca) is de bekendste en grootste. Het is erg leuk om eens naar het museum Casa de la Cultura te gaan of de prachtige kerken te bezichtigen in Quito. Ook op straat is er genoeg te zien, de kleurrijke klederdracht en de lokale markten zijn ook zeker de moeite waard.
In Ecuador zijn resten van een eeuwenoude cultuur te vinden, de zogeheten Valdivia cultuur. Van deze cultuur zijn aardewerken gevonden die waarschijnlijk meer dan 5000 jaar oud zijn en daarmee de oudste die in beide Amerika’s gevonden zijn. De eerste bewoners waren voornamelijk jagers en vissers die ook in het Amazonegebied actief waren. Voordat de Inca’s aanwezig waren er dus al verschillende andere culturen aanwezig. Ook Ecuador is onderworpen aan de Spanjaarden tijdens de kolonisatie en door deze onderdrukking zijn er verschillende opstanden geweest. Ecuador kent tevens een periode van dictatuur en politieke instabiliteit. Toch zijn er nog veel bijzondere bezienswaardigheden overgebleven en is zeker de stad Quito de moeite waard voor een bezoek.

Natuur

Ecuador beschikt over een rijke flora en fauna. Met name de dierenwereld is erg divers. De papagaaien, zoetwaterdolfijnen, vlinders, toekans en nog teveel om op te noemen zijn hier allemaal te vinden. Ook de Galapagos eilanden beschikken over een arsenaal aan dieren die nergens anders in de wereld worden gezien. Dit is tevens een van de mooiste gebieden om te duiken en te snorkelen. Doordat Ecuador op de evenaar ligt, vind je er verschillende soorten tropisch fruit, zoals de boomtomaat (tomate de árbol), babaco, maracuyá, naranjilla etc.
Bekijk de landkaart van Ecuador.

Gezondheid

Inentingen zijn niet verplicht, wel wordt aangeraden om intentingen tegen hepatitis A, buiktyfus en DTP te nemen. Gele koorts is wel veplicht als u binnen 6 dagen vorafgaande aan uw bezoek in Ecuador in een met gele koorts besmetgebied bent geweest. Malaria tabletten worden alleen aangeraden als men de tropische gebieden bezoekt. Wanneer je een bezoek brengt aan het hooggebergte is het ook aan te bevelen om dit rustig op te bouwen. Mocht je hier last krijgen van hoofdpijn of soroche, een hoogteziekte, dan is het verstandig om de eerste twee dagen rust te houden en veel water te drinken.

Eten en drinken

Het eten en drinken in Ecuador is iets anders dan in de meeste Zuid-Amerikaanse landen. Het bekendste gerecht is 'llapingachos', een gebakken koekje van aardappelen en kaas. Het is een onderdeel van het gerecht “fritada”, stukjes mals varkensvlees, llapingachos, mote (mais) en empanadas (deegkoekjes meestal gevuld met kaas). Dit is een typisch gerecht van de Sierra. In de Sierra eet men ook wel “cuy”, ofwel cavia, een traditioneel gerecht van de indígenas. Als je het ooit krijgt aangeboden, zeg niet zomaar nee, het is een eer en vrij kostbaar. Aan de kust eet men veel vis en de visgerechten zijn heerlijk. (bijvoorbeeld encocada, viche, ceviche, cazuela, encebollada). Let wel op waar je eet, een beetje beter restaurant is wel veilig, op straat is niet altijd aan te bevelen. Van de vele fruitsoorten maakt men “jugos”, ofwel fruitsappen. In betere restaurants wordt dit bereid met goed water en kan je ze rustig proberen. Ecuador beschikt ook over veel soorten tropische vruchten en groenten. Het bier in Ecuador wordt beschouwd als een van de betere bieren in Zuid Amerika.

Paspoort en visum

  • Geldig paspoort voor reizen naar Ecuador is vereist. Deze dient bij aankomst nog minimaal 90 dagen geldig te zijn.
  • Geen visum noodzakelijk voor reizen naar Ecuador. Het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Ecuador is +593-2-2229.229.
Ontdek meer over Ecuador