Reisinformatie Duitsland

Algemene informatie

Hoofdstad Duitsland: Berlijn
Aantal inwoners Duitsland: ca. 81.300.000
Tijdsverschil: geen
Maximale snelheid is 130. In Duitsland geldt op sommige autowegen geen maximum snelheid km per uur
Telefooncode: 49

 • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Berlijn
  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 1 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Treinreis: Utrecht - Berlijn
  (Duur treinreis: ca. 6 uur)
 • Auto/busreis: Auto: Utrecht - Berlijn
  (Duur auto/busreis: ca. 5 uur)
 • Bootreis: Bootreis Eemshaven Groningen - Borkum
  (Duur : ca. 1 uur)

Reizen

De infrastructuur van Duitsland is prima te noemen. De snelwegen zijn uitstekend, maar ook met de bus- en treinvoorzieningen kun je je reis prima voltooien. Tijdens de wintermaanden en bij winterse omstandigheden zijn winterbanden in Duitsland verplicht. Let op: winterband dient aanduiding M+S of een Sneeuwvlokjes-symbool te hebben. In sommige gebieden in Duitsland is het verplicht om een milieu-vignet te dragen. Zonder zo'n milieu-vignet is het overigens wel mogelijk om de Duitse snelwegen en autowegen te rijden.

Duits Verkeersbureau

Het Duits Verkeersbureau heeft ook een schat aan toeristische informatie over Duitsland. Het toerisme buro Duitsland biedt o.a. vakantieroutes, kerstmarkten info en heel meer praktische informatie over korte weekendvakantie of lange autovakantie in de zomer. Boek hier goedkope vakantiehuisjes en hotels.

Relevante links

Wintersport Duitsland

Verkeersbureau Duitsland

Geldzaken

Het prijsniveau is vergelijkbaar met Nederland. Duitsland is doorgaans wel iets goedkoper dan Frankrijk. De brandstofprijzen in Duitsland liggen lager dan in Nederland.

Cultuur

Bij het gastvrije Duitsland denk je aan bierfeesten (Oktoberfest) en kerstmarkten. Maar Duitsland heeft meer cultuur: muziek (Beethoven), literatuur (Goethe). Naast een kleine hoeveelheid moslims is Duitsland Protestants, Rooms-Katholiek of niet gelovig.
Sinds 1989 zijn Oost (communistisch) en West (kapitalistisch) Duitsland tot een land gevormd. De integratie gaat langzaam sinds de verdwijning van de muur. Hierdoor is een einde aan de koude oorlog gekomen.

Natuur

Duitsland bestaat uit drie landschappen. Vanaf het noorden verandert het landschap van vlak laagland via middelgebergte naar het hooggebergte van de Alpen. Duitsland heeft veel natuurparken die zeer geschikt zijn voor een wandelvakantie waaronder de Eifel, De Harz en het Zwarte Woud. Ook stromen er diverse grote rivieren door het land waaronder de Donau en de Moezel.
Bekijk de landkaart van Duitsland.

Gezondheid

Duitsland kent een prima gezondheidszorg. Nederlanders laten zich steeds vaker in Duitsland behandelen. Mede ook omdat wachtlijsten in Duitsland veel minder voorkomen.

Eten en drinken

Duitsers houden van een stevige maaltijd. Bijvoorbeeld stampotten met worst (Bratwurst). Qua drinken zijn de zuivere Duitse bieren wereldberoemd. Ook wordt er redelijk goede wijn gemaakt in Duitsland.

Openingstijden

De winkels zijn maandag tot en met vrijdag geopend van 9.30 tot 18.30 uur en zaterdag tot 18.00 uur. Supermarkten zijn doorgaans langer open, rond 20.00 uur. Duitsland kent ook koopzondagen waarbij de winkels in het grensgebied met Nederland dan vaak open zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

Paspoort en visum

 • Geldig paspoort of een toeristenkaart is vereist voor reizen naar Duitsland.
 • Geen visum nodig voor reizen naar Duitsland. Het telefoonnumer van de Nederlandse ambassade in Duitsland is +49 30 20956-0.
Ontdek meer over Duitsland