Reisinformatie Dominicaanse Republiek

Algemene informatie

Hoofdstad Dominicaanse Republiek: Santa Domingo
Aantal inwoners Dominicaanse Republiek: ca. 10.200.000
Tijdsverschil: -5 uur
Maximale snelheid is 80 km per uur
Telefooncode: 1-809

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Puerto Plata
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 9 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

De auto is in de Dominicaanse Republiek het beste vervoersmiddel. Er rijden bussen maar zijn niet erg betrouwbaar. De taxi is het gemakkelijkste vervoersmiddel en er gelden meestal vaste tarieven. Een kuil in de weg is heel normaal in dit land. Controleer je huurauto dus goed voordat je weg rijdt.

Geldzaken

Munteenheid: Dominicaanse Peso. Het prijsniveau is nog maar iets lager dan in Nederland. Contante Amerikaanse Dollars zijn handig om te wisselen en vaak zelfs om mee te betalen.

Cultuur

De merenque is de nationale dans van de Dominicaanse Republiek. In de tweede helft van de maand oktober is het merenque-feest dat elk jaar weer een bijzonder vrolijk en kleurrijk festijn is. De inwoners van de Dominicaanse Republiek zijn voornamelijk Rooms-Katholiek, Protestans of Joods. Daarnaast bestaan er ook nog natuurreligies.
De Dominicaanse Republiek bestaat voor 60% uit Mulatten, een mengeling van zwart en blank, ongeveer 15% is zwart en de rest in blank en stamt vaak direct af van de Spanjaarden die het land gekoloniseerd hadden. De oorspronkelijke bewoners van de Dominicaanse Republiek zijn de Arawak-indianen. In 1492 ontdekte Columbus een eiland en noemde het Hispaniola dat tegenwoordig bestaat uit Haïti en de Dominicaanse Republiek. Van de historie van de Dominicaanse republiek zijn nog delen bewaard gebleven, zoals het Columbus-huis in Santo Domingo en zijn zeker de moeite waard.

Natuur

De Dominicaanse Republiek telt veel rietsuiker, verschillende boomsoorten en verschillende soorten palmen. De Dominicaanse Republiek heeft ook ontzettend veel nationale parken en natuurreservaten. Grote zoogdieren zijn niet echt te vinden op het eiland maar wel zijn er veel verschillende soorten vogels en vissen omdat er voor de stranden vaak prachtige koraalriffen te vinden zijn die ook zeer geschikt zijn om te duiken. Reis naar Samana om voor de kust walvissen te bewonderen.
Bekijk de landkaart van Dominicaanse Republiek.

Gezondheid

Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen. Het is verstandig om inentingen te nemen tegen Hepatitis A, Malaria en Tyfus.

Eten en drinken

Een typisch Dominicaans gerecht is de “Bandera”. De lokale gerechten zin vaak stoofpotten en zijn over het algemeen Creools georiënteerd. Het Cassavebrood is een van de weinige gerechten die nog van de indianen af stammen. De Dominicaanse Republiek staat ook bekend om de heerlijke cocktails die gemaakt worden met rum dat bestaat uit suikerriet. In de hotels heeft men vaak een internationale keuken. Let op, eet in het begin niet te veel, je maag moet vaak wennen aan de kruiden en oliën. Vermijd Ananas hier zitten vaak vele bacteriën in.

Openingstijden

De winkels zijn geopend op maandag tot en met zaterdag 8.00/9.00 tot 20.00 uur, of in sommige toeristengebieden zelfs nog later.

Paspoort en visum

  • Geldig paspoort, na aanvang van de reis moet deze nog 6 maanden geldig zijn.
  • Geen visum noodzakelijk voor reizen naar de Dominicaanse Republiek. Het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in de Dominicaanse Republiek is (+1 809) 262-0320.
Ontdek meer over Dominicaanse Republiek