Reisinformatie Cyprus

Algemene informatie

Hoofdstad Cyprus: Paphos
Aantal inwoners Cyprus: ca. 800.000
Tijdsverschil: 1 uur
Maximale snelheid is 100 km per uur
Telefooncode: 357

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Larnaca
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 4 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

Een auto huren is redelijk betaalbaar op Cyprus en een prima manier om het land te verkennen. De wegen zijn er over het algemeen redelijk goed, vooral de snelwegen in het zuiden die Paphos met Agia Napa verbindt. Tussen enkele grote plaatsen in het zuiden kan je goedkoop met de bus of taxi reizen. Maar het is niet echt een land van rondreis met de bus. Wist je dat je vanaf Cyprus ook een cruise naar Egypte of Israel kan maken?

Geldzaken

De munteenheid van Cyprus is het Cypriotische pond (CYP). Deze kun je het beste op Cyprus kopen vanwege de gunstige wisselkoersen daar. Op talloze plekken kan je pinnen. Het prijsniveau ligt iets boven Nederland. In het Turkse gedeelte kan je naast Turkse Lira ook met Cypriotische Ponden betalen.

Cultuur

De meerderheid van de vriendelijke bevolking van Cyprus is werkzaam in het toerisme. De bevolking is grotendeels katholiek. Op veel plaatjes kom je dan ook kerken en kloosters tegen. In het Turkse gedeelte is het merendeel moslim.
Cyprus is nooit een deel van Griekenland geweest, wel maakte het samen met Griekenland deel uit van het Byzantijnse Rijk. Het verlangen om weer met Griekenland verenigd te worden bestaat al decennia lang (alleen bij het Griekse deel). Wist je dat Cyprus Grieks voor koper is? In de oudheid was handel in koper belangrijk voor Cyprus. Na een inval van het Turkse leger is Cyprus sinds 1974 opgedeeld in 2 delen. Het Griekse gedeelte van Cyprus is lid van de EU, het Turkse gedeelte niet.

Natuur

Cyprus bestaat naast bergen uit bossen, vijgebomen, fruitbomen, bloemen en zandstranden. De hoogste berg is de Olympus (bijna 2000 meter) in het Troodosgebergte. De mooiste zandstranden liggen aan de oostkust.
Bekijk de landkaart van Cyprus.

Gezondheid

Vanuit de zee waait een lekker briesje, laat je hierdoor niet verrassen en smeer je goed in tijdens je vakantie op Cyprus.

Eten en drinken

De keuken van Cyprus kent veel heerlijke, buitenlandse invloeden, vooral uit Griekenland (Mousaka), Turkije (o.a. Baklava en Kebab) en Egypte. Een hoofdmaal heb je vanaf 6 pond. Probeer ook eens de wijn en het bier (Keo) die op cyprus gemaakt wordt.

Openingstijden

Winkels zijn doorgaans geopend van 8.00-13.00. Dan volgt de siƫsta! Vervolgens kan je verder shoppen van 15.00-19.00 uur. In de grote toeristische steden blijven (souvenirs)winkels vaak langer open.

Paspoort en visum

  • Geldig paspoort of identiteitskaart. Bij aankomst in Cyprus moet het document nog minimaal 3 maanden geldig zijn.
  • Geen visum noodzakelijk voor reizen naar Cyprus. Reis je naar het Turkse gedeelte dan ontvang je bij de grens in Lefkosia een gratis visum.
Ontdek meer over Cyprus