Reisinformatie Curaçao

Algemene informatie

Hoofdstad Curaçao: Willemstad
Aantal inwoners Curaçao: ca. 143.000
Tijdsverschil: -5 uur
Maximale snelheid is 60 km per uur
Telefooncode: 599

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Hato international airport. Let op, sommige vluchten hebben een tussenlanding op St. Maarten of Bonaire.
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 10 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

Bussen op Curaçao (Konvoi genoemd) zijn een goedkoop vervoersmiddel om het eiland te bezichtigen. Wel zijn de haltes soms onduidelijk, net als de vertrektijden. Daarnaast zijn er minibusjes die je voor iets meer geld brengen. Ook taxi’s zijn zeer geschikt, voor de taxi’s geldt een vast tarief. Voor een rondreis door het Christoffelpark kan je het beste een auto of jeep huren. Een auto huren is sowieso een goed idee op Curacao. Zo ontdek je prachtige uithoeken van het eiland em ben je niet afhankelijk van het matige busvervoer. Zo lang je niet slingert, anderen in gevaar brengt en geen brokken maakt mag je met een paar biertjes op rijden.

Geldzaken

De prijzen op Curaçao worden vermeld in Antilliaanse guldens, afgekort Afl. of Naf. Verder wordt de prijs ook vaak aangegeven in USD. De Antilliaanse Gulden (Naf.) is de officiële munteenheid op Curaçao en is gekoppeld aan de dollarkoers. De meeste prijzen zijn exclusief 5% omzetbelasting.

Cultuur

Curaçao is een smeltkroes van wel 40 bevolkingsgroepen, met wortels in een Joods, Portugees, Nederlands, Afrikaans en Zuid-Amerikaans verleden. De danskunst is een van de belangrijkste elementen uit de cultuur van Curaçao. Ook op dit eiland zijn er veel invloeden van andere culturen zoals de Caribische, West-Europese, Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Noord-Amerikaanse invloeden. Ook heeft Curaçao een aantal interessante musea die de moeite waard zijn. De officiële taal is Nederlands, maar de voertaal is over het algemeen Papiamento (kon ta bai ku bo? = Hoe gaat het met jou?). Neem zeker eens een kijkje bij de Cunucu-huisjes.
In 1634 veroverde de West Indische Compagnie Curaçao en gebruikte het als uitvalshaven. Curaçao heeft de grootste natuurlijke haven ter wereld. De oorspronkelijke Indiaanse bevolking van Curaçao was voor de kolonisten niet een erg geschikte arbeidskracht en zo werd de belangrijkste handelswaar de slavenhandel. In 1863 werd de slavenhandel afgeschaft. Nu is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron van het eiland. Bezoek het museum Kura Hulanda voor meer over de slaven geschiedenis en duizenden Afrikaanse voorwerpen uit die tijd.

Natuur

Curacao is ca. 60 bij 10 km groot. Vanwege de droogte op is Curaçao er niet heel veel flora en fauna te vinden. Curaçao is het grootste eiland van de benedenwindse eilanden. Er komen voornamelijk veel struikgewassenen, diverse cactussen en enkele boomsoorten voor. Curaçao heeft wel veel verschillende vissoorten in de zee zwemmen die men kan bezichtingen onder water. Natuurlijk combineer je je duikvakantie met zonnen op de prachtige stranden van Curacao. De liggen voornamelijk rond de baaien in het zuiden van Curacao. De noordkust van Curacao is ruig.
Bekijk de landkaart van Curaçao.

Gezondheid

Voor de Nederlande Antillen zijn geen inentingen nodig tegen malaria en gele koorts.

Eten en drinken

Bij uitgaan op Curacao draait alles om Happyhours. Waar de piekuren zijn, daar zijn de mensen (veelal Nederlandse twintigers op stage). De Antilliaanse keuken is een samensmelting van verschillende invloeden. De Creoolse keuken bepaalt voor een groot deel deze keuken, veel eigen producten heeft het eiland niet, vanwege de droogte moeten veel producten geïmporteerd worden. In Curaçao zijn zeer veel verschillende soorten restaurants van verschillende prijsklasses. Een typisch Antilliaans gerecht is funchi, wat bestaat uit maisgriesmeel, zout, boter en water. Door de visrijke omgeving staat er ook geregeld vis op het menu. Vruchten vormen vaak de basis voor allerlei lekkere zomerse drankjes.

Openingstijden

De souvenirsshop hebben veelal wisselende openingstijden.

Op 100 plaatsen kan je pinnen.

Paspoort en visum

Willemstad kent enkele gevaarlijke wijken (oa rond Berg Altena en delen van Punda).

  • Paspoort vereist, na aanvang van de terugreis uit Curaçao dient deze nog 6 maanden geldig te zijn.
  • Geen visum indien je bij korter dan 3 maanden verblijft op Curacao.

Ontdek meer over Curaçao