Reisinformatie Cuba

Algemene informatie

Hoofdstad Cuba: Havana
Aantal inwoners Cuba: ca. 11.050.000
Tijdsverschil: -6 uur
Maximale snelheid is 100 km per uur
Telefooncode: 53

 • Vliegreis:
  • Schiphol Amsterdam - Havana
  • Schiphol Amsterdam - Varadero
  • Schiphol Amsterdam - Manzanillo

  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 10 uur)
  Vergelijk vliegtickets

Reizen

De wegen op Cuba zijn redelijk. Het busvervoer is soms matig georganiseerd, maar goedkoop. Reserveren wordt aangeraden. Aangeraden wordt dan ook om met taxi’s te rijden of met een excursiebus. Het is verstandig de prijs van de rit van te voren te bepalen. Hou er rekening mee dat je als toerist niet zomaar in elke bus mag stappen. Avonturiers reizen met een plaatselijke mee met de vrachtwagen. Maar een huurauto of camper is een prima alternatief. De wegwijzering in Cuba is niet echt goed te noemen, het is dus zaak om van te voren goed uit te zoeken welke route je precies wilt rijden. Ook gebeurd het veel dat reizigers lifters (plaatselijke bevolking) meenemen, deze mensen weten je precies de weg te wijzen!

Geldzaken

Munteenheid: Cubaanse Peso en voor toeristen is er de convertibele Peso. Het prijsniveau is niet heel laag. Neem zeker veel contante Euro's of Amerikaanse Dollars mee! Wisselen kan nagenoeg overal op Cuba. Ook valt het aan te raden om een creditcard of travelers cheques mee te nemen. Let op! Met je "gewone" bankkaart kan je niet pinnen in Cuba. Het is daarom belangrijk om genoeg cash geld mee te nemen tijdens je vakantie Cuba.

Cultuur

Cuba heeft, net als bijna alle landen in het Caribische gebied, een rijke cultuur. De slaven uit West Afrika en de Spaanse kolonisten vormden de basis van de Cubaanse cultuur. Het oudste staddeel van Havana, het authentieke Trinidad met het Plaza de Mayor, zijn een boegbeeld voor de prachtige architectuur die Cuba rijk is. Cuba roept tevens de nostalgie van de jaren ’50 op door de sfeer en de oude auto’s die nog altijd aanwezig zijn. De mensen op Cuba zijn ook erg vriendelijk en gastvrij ondanks de moeilijke omstandigheden waaronder vele Cubanen moeten leven. Officieel mogen ze niet met toeristen praten. De belangrijkste bevolkingsgroepen die op Cuba leven zijn de Mulatten, negers, blanken en de Chinezen.
Cuba kent een rijke en fascinerende geschiedenis. In 1492 werd Cuba ontdekt door Columbus. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd Cuba geregeerd door pro Amerikaanse presidenten en in 1959 vond er een politieke revolutie plaats waarna Cuba een communistisch staat werd onder leiding van Fidel Castro. Deze geschiedenis speelt nog altijd een belangrijke rol in de hedendaagse samenleving van Cuba tot ergernis van het kapitalistische Amerika. Toch is het erg bijzonder om in dit communistische land te reizen en te kijken hoe de mensen leven. Republiek Cuba wordt sinds 2008 bestuurd door Raúl Castro (Communistische Partij van Cuba), de jongere broer van de voormalige Cubaanse president Fidel Castro.

Natuur

Cuba beschikt over een groot aantal plantensoorten, waaronder zo'n 60 palmsoorten. Maar door de aanplant van suikerriet, tabak, koffie en rijst zijn veel wouden verdwenen. De natuur in Cuba is divers, van regenwouden tot prachtige stranden. In de Cubaanse kustgebieden en laagvlakten zijn veel mangroven en tabakplanten te vinden. Cuba beschikt ook over een groot aantal dierensoorten, met name veel schaaldieren en vissoorten. Ook komen veel trekvogels langs om een stop te maken op dit prachtige eiland. Ook leeft de kleinste vogel ter wereld (zunzuncito-kolibrie) hier.
Bekijk de landkaart van Cuba.

Gezondheid

Inenteningen tegen tyfus, hepatitis A en DTP worden geadviseerd, maar zijn niet verplicht. Actuele infomatie over inentingen kon worden verkregen bij de plaatselijke GGD. Ook word geadviseerd tabletten tegen diaree mee te nemen. Geen kraanwater drinken in Cuba.

Eten en drinken

Arroz congri is een echte Cubaanse maaltijd. In Cuba wordt voornamelijk vis, varken, kip en rijst of bonen gegeten. De traditionele drank van Cuba is rum, die veelal verwerkt wordt in cocktails als de beroemde Cubaanse Mojito en andere drankjes. In Cuba zijn, buiten de badplaatsen, weinig restaurants. De Cubaanse keuken is een mix van Spaans, Afrikaans, Indiaanse en Franse keuken. Cuba is niet echt een land van de culinaire hoogstandjes, maar je kan er goed en fatsoenlijk eten tegen een goede prijs. Het is officieel verboden bij Cubanen thuis te eten. Koffieliefhebber? De Cubaanse koffie is van hoge kwaliteit en moet zeker geproefd worden.

Openingstijden

De winkels zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 10.30 uur. Tussen de middag zijn sommige winkels gesloten.

Paspoort en visum

Als toerist in Cuba ben je absoluut veilig. De mensen zijn erg vriendelijk, al kunnen de bewoners erg uit zijn op geld en extra verdiensten. Let op dat je niet te veel betaald voor zaken als sigaren en drank!

 • Paspoort vereist, bij aanvang van terugreis uit Cuba nog 6 maanden geldig zijn.
 • Voor Cuba is een visum vereist en dient voor de reis aangevraagd te woden. Het telefoonnummer van de Cubaanse ambassade in Nederland is 070-3606061. De kosten bedragen zo'n 22,50 (2013) euro voor een toeristenvisum.
Ontdek meer over Cuba