Reisinformatie China

Algemene informatie

Hoofdstad China: Peking
Aantal inwoners China: ca. 1.343.000.000
Tijdsverschil: 7 uur
Maximale snelheid is 120 km per uur
Telefooncode: 86

 • Vliegreis:
  • Schiphol Amsterdam - Peking
  • Schiphol Amsterdam - Chengdu
  • Schiphol Amsterdam - Shanghai
  • Schiphol Amsterdam - Shenyang
  • Schiphol Amsterdam - Xianyang

  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 9 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Trans Siberië / Mongolië Express: treinreis Amsterdam Moskou - Peking
  (Duur treinreis: ca. 200 uur)

Reizen

China heeft bijna 500 vliegvelden. Aangezien China groter is dan Europa zijn binnenlandse vliegreizen handig om snel te reizen binnen China. Daarnaast rijden er vele treinen en veerdiensten varen over de grote rivieren. Nieuw is de 1142 km lange treinreis van Golmud naar Lhasa, dwars door de Himalaya. Tickets vanaf 36 euro tot 120 euro. Lange-afstandsbussen zijn goedkoop, maar bieden minder comfort dan de trein. Grote steden in China hebben vaak een modern metronetwerk. Een goed alternatief in de grote steden is een fiets te huren.

Geldzaken

De officiële munteenheid van China is de Chinese Yuan, afgekort CNY. 1 Euro is ongeveer 8,37 Chinese Yuan waard (2013). Het oosten van China is duurder dan het westen. Het prijsniveau in China is doorgaans goedkoper dan in Nederland. Zowel bankkaarten als creditcards zijn geaccepteerde betalingsmiddelen in China. Pinnen kan overal in China bij pinautomaten met een Cirrus-teken of Maestro logo.

Cultuur

In China leven 56 verschillende etnische groeperingen. Waarvan 55 minderheden (Mongolen, Zhuang, Manchu en Uighur en meer). Ca. 92% van de inwoners van China behoren tot de Han-nationaliteit. Zij spreken Chinees (Mandarijn), verder zijn er vele dialecten en enkele andere vreemde talen onder de etnische minderheden. Vooral jongeren leren ook Engels op school. De bevolking van China heeft bijzondere karaktereigenschappen, zoals voordringen, slurpen en boeren bij het eten. De belangrijkste godsdiensten van China zijn het Taoïsme en het Boeddhisme. Bijzonder is eens een Chinees nieuwjaar te vieren. Met de gekleurde Chinese draken.
Eeuwenlang heersten de dynastieën in China (o.a. de Xia). Voor bescherming tegen de nomaden uit het noorden werd de Chinese muur (eens 13.000 km lang) gebouwd. In de 13e eeuw werd China veroverd door de Mongolen. Het duurde niet lang voordat de dynastieën de macht terug hadden. In 1949 veranderde China in een streng communistisch rijk (met Mao als grondlegger). China is momenteel hard bezig van een communistisch keizerrijk naar een kapitalistisch land over te stappen. De eeuwenoude Zijderoute liep door het westen van China. Daar vind je nu nog vele bezienswaardigheden. In het oosten van China werden de inwoners van Tibet jaren onderdrukt. Nu kan je er prachtige tempels en kloosters bewonderen.

Natuur

Het Himalaya gebergte in het oosten van China heeft toppen tot wel 5000 meter. De Mount Everest in Tibet is de hoogste berg ter wereld (8848 meter). Door de extreme temperaturen wil hier nauwelijks iets groeien. Het zuiden van China heeft nog enkele tropische regenwouden met o.a. kokos- en bananenplanten. Voor de kust van China liggen een paar duizend eilanden. Het midden van China kent veel landbouw op kleine akkertjes. Het merendeel van China is bergachtig. Daarom zijn veel (rijst)akkertjes gelegen op 'terrassen' tegen de berg omhoog. Wil je een safari langs wilde dieren maken dan biedt China helaas geen mogelijkheden. Tijgers en de reuzenpanda's zijn bijna uitgestorven in China.
Bekijk de landkaart van China.

Gezondheid

Voor een vakantie naar China maatregelen nemen tegen de ziektes DTP, Hepatitis A, Malaria, Bilharzia en Buiktyfus. Gerechten in China worden in hete olie klaargemaakt in een wok. Daardoor is de kans op maagklachten door o.a. rauw vlees relatief klein.

Eten en drinken

De keuken van China is vaak eenvoudig, maar goed met veel rijst. Zoals in de Nederlandse restaurants bestaan de gerechten uit groente, kip, vlees, eieren en vis. Aangevuld met heerlijke sauzen en vele soepen. Thee is de populairste drank in China. De sterke drank mao tai is naast rijstwijn populair in China. Restaurants zijn doorgaans goed. In China wordt met stokjes gegeten.

Openingstijden

De winkeltijden zijn geopend op maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur. Op zondag zijn de winkels ook vaak geopend.

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

Paspoort en visum

 • Geldig paspoort. Deze dient na aankomst van de terugreis uit China nog minimaal 3 maanden geldig te zijn.
 • Visum is verplicht voor China. Het telefoonnummer van de Chinese ambassade in Den Haag is 070 3065060. Hongkong en Macao vereisen geen visum. Reizigers met een Nederlands paspoort dienen een visum aan te vragen voor reizen naar China. Een visum vraag je aan bij het Chinese Visa Application Service Cente, met een paspoort die bij vertrek uit het land China nog minimaal 6 maanden geldig is. Andere verplichte zaken bij het aanvragen van een China visum zijn o.a. pasfoto, ingevuld en ondertekend aanvraagformulier, kopie van je vliegticket, een hotelbevestiging en een dag-tot-dag programma. Let op! Een visum voor China is 3 maanden geldig!
Ontdek meer over China