Reisinformatie Bulgarije

Algemene informatie

Hoofdstad Bulgarije: Sofia
Aantal inwoners Bulgarije: ca. 7.040.000
Tijdsverschil: 1 uur
Maximale snelheid is 120 km per uur
Telefooncode: 359

 • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Sofia
  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 3 uur)
  Vergelijk vliegtickets
 • Treinreis: Treinreis: Utrecht - Keulen - Mannheim -Innsbruck -Belgrado - Sofia
  (Duur treinreis: ca. 42 uur)
 • Auto/busreis: Bus/auto: Utrecht - Sofia
  (Duur auto/busreis: ca. 48 uur)

Reizen

Het wegennet (buiten de snelwegen) van Bulgarije is redelijk goed. Aan de Zwarte Zee zijn de campings te vinden. Bulgarije heeft verder goedkope bus en goede treinverbindingen. Van Sofia kan je bijvoorbeeld prima met de trein naar Plovdiv (2 uur) en Sunny Beach (7 uur) reizen. Taxi's zijn buiten Sunny Beach spotgoedkoop. Ook kan je met een huurauto het land verkennen.

Geldzaken

Het prijsniveau ligt onder Nederlandse begrippen. In de grote plaatsen en in de drukke vakantiegebieden kan je geld pinnen. In Sunny Beach kan je betrouwbaar geld wisselen bij Crown Change. Door het prijsniveau staat Sofia ook wel te boek als winkelparadijs voor West-Europeanen.

Cultuur

De inwoners van Bulgarije bestaan voor 90% uit Bulgaren, Joden en Zigeuners. De overige 10% zijn Turken die met name in het Rodopi-gebergte leven. Bulgaren zijn ondanks de armoede zeer gastvrij. Verder kijken ze niet altijd vriendelijk maar als je ze iets vraagt zijn ze over het algemeen behulpzaam.
Een onafhankelijk Bulgarije ontstond pas in 1878, na 500 jaar Turkse overheersing. In de Tweede Wereld Oorlog koos Bulgarije de kant van Oostenrijk en Duitsland. Na deze oorlog werd het verrast door een inval van het Rode leger van Rusland. Na de val van de muur in 1989 probeert Bulgarije heel langzaam uit de armoede die het verleden heeft achtergelaten te klimmen. Op 1 januari 2007 werd Bulgarije, samen met Roemeniƫ, officieel lid van de Europese Unie.

Natuur

Bulgarije heeft zeer veel bergen, zoals het Rodopi gebergte, het Rila gebergte en de Balkan in het zuiden. Ook worden er veel rozen gekweekt in Bulgarije. Aan de kust vind je vele zandstranden aan de Zwarte Zee en bossen in het binnenland.
Bekijk de landkaart van Bulgarije.

Gezondheid

Ziekenhuizen zijn er wel in Bulgarije en zijn de laatste jaren verbeterd. Wel hebben zij vaak verouderde apparatuur, ook dit verschilt erg per ziekenhuis en stad. In Bulgarije moet men oppassen voor ziektes die via seks en bloed kunnen worden overgedragen, zoals aids en hepatitis B. Kraanwater kan je niet drinken in Bulgarije.

Eten en drinken

Visgerechten vind je voornamelijk langs de kust. Elders vind je meer vleesgerechten als hoofdmaal. Verder kent de Bulgaarse keuken veel Turkse en Westerse invloeden. Bulgaarse wijn, yoghurt en Kamenitza bier staan ook hoog aangeschreven. Nazdrave betekent Proost!

Openingstijden

In de bekende plaatsen zijn de winkels open van ca. 9.00 tot 22.00 uur.

Paspoort en visum

 • Vanaf 1 januari 2007 is Bulgarije officieel lid van de Europese Unie (EU). Toeristen uit Nederland dienen in het bezit te zijn een geldig paspoort of een Europese identiteitskaart om Bulgarije binnen te komen.
 • Geen visum nodig voor vakanties naar Bulgarije. Het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Bulgarije is (359) 81 60 300.
Ontdek meer over Bulgarije