Reisinformatie Brazilie

Algemene informatie

Hoofdstad Brazilie: Rio de Janeiro
Aantal inwoners Brazilie: ca. 199.000.000
Tijdsverschil: -4 uur
Maximale snelheid is 100 km per uur
Telefooncode: 55

 • Vliegreis:
  • Schiphol Amsterdam - Salvador
  • Schiphol Amsterdam - Rio de Janeiro
  • Schiphol Amsterdam - Fortaleza
  • Schiphol Amsterdam - Natal
  • Schiphol Amsterdam - Sao Paulo
  • Schiphol Amsterdam - Brasilia

  (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 10 uur)
  Vergelijk vliegtickets

Reizen

De taxi’s zijn in Brazilië het eenvoudigste vervoermiddel. Een goed en goedkoop alternatief om delen van het land door te rijden is de interregionale bus, dit is het nationale vervoersmiddel. Een ritje met de bus in de stad kost zo’n BRL 1,- (0,38 euro). Ook kan je tussen grotere steden met de trein reizen. Bijvoorbeeld van Rio naar Sao Paulo. Binnenlandse vliegreizen vormen ook een goed alternatief. Het verkeer is vooral rond de grote steden nogal chaotisch, een auto huren is dus nogal een avontuur.

Geldzaken

De officiële munteenheid / valuta van Brazilië is de Braziliaanse Reaal , afgekort BRL. 1 Euro is ongeveer 2,65 BRl waard (2013). Hier betaal je voor alles minder dan in Nederland. Maar Brazilië is doorgaans wel duurder dan Argentinië en de waarde van de munt schommelt nog al. In diverse plaatsen in het ook mogelijk om met US Dollars te betalen. Verder kan je in grote steden en badplaatsen eenvoudig betalen met creditcard en bankkaart.

Cultuur

De Braziliaanse cultuur wordt gekenmerkt door een smeltkroes van diverse invloeden, opzwepende muziek en sensuele dansen. Met name de samba is door het carnaval populair geworden. Carnaval wordt het grootst gevierd in de steden Rio, Salvasor, Recife en Olinda. Ook Capoeora is een belangrijk onderdeel van Braziliaanse cultuur, dit is een dynamische Afrikaanse vecht-/danssport.
De oorspronkelijke bewoners van Brazilië waren de Indianen. In het Amazonegebied leven nog zo’n 120.000 indianen. De provincies Bahia en Pernambuco hebben nog altijd hun oorspronkelijke cultuur kunnen behouden dat tot uiting komt in de traditionele gebruiken, muziek en folklore. Maar ook zijn er nog stadjes bewaard gebleven uit de 18de en 19de eeuw, zoals het stadje Ouro Preto, wat het centrum was van de mijnbouw in die tijd en is een historisch monument met veel historische bouwwerken en kerken in Braziliaanse barokstijl.

Natuur

Het binnenland van Brazilië beschikt over prachtige natuur. Het Amazonegebied beslaat eenderde van het land en in dit gebied bevinden zich te veel tropische planten en dieren om op te noemen. Ook het immense moerasgebied, de Pantanal, dient als natuurlijke beschermgebied voor vissen, vogels en andere dieren. De Iguacu-watervallen (op de grens met Argentinië) wordt door vele beschouwd als de grootste natuurlijke attractie van Brazilië. De verschillende soorten natuurschoon dat Brazilië rijk is maakt het tot een fantastisch vakantieland voor natuurliefhebbers.
Bekijk de landkaart van Brazilie.

Gezondheid

Voor Brazilië zijn geen vaccinaties verplicht. Het wordt wel aangeraden om zich in te laten enten tegen gele koorts, hepatitis A, buiktyfus en DTP. Malariatabletten worden aangeraden voor een bezoek aan het Amazonegebied. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht bij uw huisarts of plaatselijke GGD. Neem daarnaast ook middelen tegen muggen mee.

Eten en drinken

De nationale schotel van Brazilië is Feijoada, een bonengerecht met verschillende soorten gebakken, gestoofd en gekookt vlees dat geserveerd wordt met rijst. Langs de rivieren zijn uiteraard visgerechten erg in trek en in het Amazone-gebied is de Pato no tucupi een specifiek gerecht, bestaande uit eendenvlees en maniokblad. In Brazilië zijn er veel “kilo’- restaurants te vinden, dit zijn restaurants waar het eten wat je hebt opgeschept wordt gewogen. De prijs van de maaltijd wordt per kilo berekend.

Openingstijden

Winkelen in de steden kan doorgaans van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur, zaterdags tot 13.00 uur. Grote winkelcentra zijn tot 22.00 uur geopend.

Paspoort en visum

 • Voor eens reis naar Brazilie is een paspoort vereist, na terugkeer naar Nederland moet deze minimaal nog 6 maanden geldig zijn. Iedereen die naar Brazilie afreist dient in het bezit te zien van een eigen paspoort, dit geld ook voor kinderen en baby's.
 • Geen visum, indien je niet langer blijft dan 90 dagen in Brazilië. Het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Brazilie is (+55 61) 321-4769.
Ontdek meer over Brazilie