Reisinformatie Australie

Algemene informatie

Hoofdstad Australie: Sydney
Aantal inwoners Australie: ca. 22.800.000
Tijdsverschil: 8 uur
Maximale snelheid is 110 km per uur
Telefooncode: 61

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Stop in Azie - Sydney / Melbourne
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 22 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

De afstanden in dit land zijn immens. Van Melbourne naar Cairns is bijna 3000 km bijvoorbeeld. In Australië rijdt men aan de linkerkant van de weg. Een jeep, auto of camper huren (of kopen) en het land doortrekken is de mooiste manier van reizen. Indien je auto komt bij een van de automarkten in Sydney of Melbourne bijvoorbeeld, zorg dan dat je enige kennis hebt van auto's. Vaak hebben deze auto's veel kilometers gelopen en zijn ze niet betrouwbaar meer.

Reizen met de bus

Wil je door Australië reizen per bus? Wij bieden hop on hop off busreizen aan. Kies je route of koop alvast bus kilometers via onze speciale Hop on Hop off Bus Tickets.

Autoverhuur Australië

Het huren van een auto (of camper) kan dan een optie zijn. Bij autoverhuur via Travelmap.nl ben je ook zeker van wegenservice. Snelwegen zijn schaars, eenbaanswegen waar je 80 tot 100 mag rijden des ter meer. Bovendien zijn bijna alle auto's niet ouder dan 3 jaar. Zorg dan voor een internationaal rijbewijs (via ANWB).

De trein
De comfortabele trein verbindt de grootste steden. Beroemd is de Gahn lijn van Melbourne - Alice Springs - Durban en de Indian Pacific (Sydney - Adelaide - Perth). Sommige delen zijn ook geschikt voor de motor. Met bussen kom je uiteindelijk ook overal, maar voor lange afstanden is dit niet echt prettig. Het laatste alternatief is een binnenlandse vliegreis van Qantas, Jetstar of Virginblue. Voor meer toeristische Informatie raadpleeg het verkeersbureau Australie voor alle toerisme ins en outs. Het Australisch verkeersburo weet alles over de leukste trekpleisters van het land en veilig rond reizen.

Geldzaken

Backpacken in Australië is niet goedkoop. Vooral tours, vervoer en supermarkten zijn net zo duur als in Nederland. Wie creatief is kan toch goedkoop reizen: profiteer van relocations van huurauto's (Stand By Cars, slaap in goedkope hostels of reis mee met andere reizigers. Goed nadenken over je route scheelt vervoerskosten. Binnenlandse vluchten zijn relatief goedkoop als je ruim van te voren boekt. Uiteraard kan je ook werken in de horeca of bij een boerderij voor extra inkomsten.

Cultuur

De bevolking staat bekend als gastvrij. Het merendeel woont in de grote steden en is christelijk. De Aboriginals vormen de oorspronkelijke bevolking en leven vooral in het Noorden van Australië. Zij hebben nog een eigen taal en cultuur die gelukkig steeds meer gewaardeerd wordt. Nu leven vele Engelsen (en andere Europeanen), Chinezen en veel andere volken samen. Er is enige strijd tussen oost en west Australië en er wordt gezegd dat de mensen in Queensland gek zijn. Het 'how are you' gehalte is hoog en doet Amerikaans aan. Mensen zijn er nog minder gejaagd dan in West Europa.
De Aboriginals leefden een paar duizend eeuwen voor Christus al in Australië. Ze vormen één van de oudste beschavingen van de wereld. Na een korte inspectie van de Portugezen en de Hollanders (Abel Tasman) kwamen de Britten, zij verdreven de Aboriginals. Sinds het begin van de 20e eeuw (1901) is Australië onafhankelijk van Engeland.

Natuur

Het Australische landschap is schitterend. Afwisselend, van strand tot regenwoud tot woestijn, alles is te vinden in Australië. In de kustgebieden vindt je smalle kuststroken, zandstranden, hoge kliffen, bergen (o.a. Blue Mountains ten westen van Sydney en de Grampians nabij Melbourne) en vulkanen (de Glasshouse Mountains). Bekend zijn natuurlijk de kangoeroes en koala's, maar er leven ook gevaarlijke slangen, dodelijke spinnen en krokodillen. In de wateren leven fraaie koraalvissen, dolfijnen, walvissen maar ook gevaarlijke haaien. Op veel plaatsen langs de kust kan je whale watching tours en snorkel / duik tours maken.
Bekijk de landkaart van Australie.

Gezondheid

In Australië leven veel gevaarlijke diersoorten. Wees vooral op je hoede als je bestaande paden verlaat. Draag goede wandelschoenen en ga niet alleen. Zorg ook voor goede bescherming tegen de felle zon.

Eten en drinken

In Australië houdt men van barbequen, vaak barbequen welteverstaan. Vlees wordt dan ook veel gegeten. Met een glas VB of XXXX Gold bier of wijn erbij kan het Australië gevoel al helemaal niet meer stuk. In de grote steden, maar ook daarbuiten, is de fast food cultuur groot. Mc Donalds, Red Rooster en Hungry Jacks zie je overal, voor minder vette maaltijden vind je vele sushi bars en andere Aziatische restaurants. Typisch Australisch is Vegamite. Zeker even de Australische wijn van o.a. Barossa Valley proeven. Zowel witte als rode wijn zijn wereldberoemd.

Openingstijden

De winkels zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur. Zaterdag tot 17.00 uur.

In de grote steden kan je pinnen. Zorg altijd voor voldoende cash, aangezien kleine dorpen niet altijd een pinmachine hebben.

Paspoort en visum

  • Het paspoort moet na terugkomst in Nederland tenminste nog 6 maanden geldig zijn.
  • Visum is verplicht voor reizen down under. Australië heeft een Working Holiday Visum, hiermee kan je een jaar werken tegen betaling en reizen door Australië. Hou er rekening mee dat je ca. 3200 euro zichtbaar op je rekening moet hebben staan om dit visum te kunnen krijgen. Daarnaast is er een 6 maanden visum, je mag met dit visum werken, maar alleen tegen kost en inwoning. Tot slot is er het toeristenvisum van 3 maanden, met dit visum mag je niet werken. Je kan dit visum aanvragen via bijv. Visumvoor.com Het telefoonnummer van de Australische ambassade, welke in Berlijn is, is +49-30-700 129 129, hier kan je een visum aanvragen. Het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Australië is +61 (0)2 9387 6644.
Ontdek meer over Australie