Reisinformatie Aruba

Algemene informatie

Hoofdstad Aruba: Palm Beach
Aantal inwoners Aruba: ca. 107.000
Tijdsverschil: -5 uur
Maximale snelheid is 60 km per uur
Telefooncode: 297

  • Vliegreis: Vliegreis Schiphol Amsterdam - Aruba (Reina Beatrix airport)
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 11 uur)
    Vergelijk vliegtickets

Reizen

De bus op Aruba is een prima vervoersmiddel om het eiland te bezichtigen. Ook taxi’s zijn zeer geschikt, voor de taxi’s geldt een vast tarief. Voor rijden in het binnenland kun je het beste een jeep in plaats van een auto huren in verband met de deels onverharde wegen.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Aruba is de Arubaanse Florin, afgekort AFL. 1 Euro is ongeveer 2,41 Arubaanse florin waard (2013). Je mag de munt, florijnen, niet in- of uitvoeren. Ook kan je met Amerikaanse Dollars en de Venezolaanse Bolivar praktisch alles betalen. De prijzen worden in veel winkels vermeld in dollars en de Arubaanse Florin. Vermijd je toeristische centra dan kan je goedkoop eten en drinken op Aruba. Op het gehele eiland vind je voldoende pinautomaten waar je met je creditcard en bankkaart (Maestro-, MasterCard) geld op kunt nemen.

Cultuur

Aruba heeft volop bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn, Oranjestad is een leuke stad om eens een museum te bezoeken of gewoon in rond te wandelen. Ook is de hoofdstad zeer geliefd om tax free inkopen te doen. Op Aruba zijn ook grotten te vinden die open staan voor toeristen of maak eens een safari over het eiland. Kortom, keuze genoeg voor een interessante vakantie. De officiële taal is Nederlands, maar de voertaal is over het algemeen Papiamento. Ook wordt er veel Engels gesproken. De krant van Aruba, Diario, lezen valt dus niet mee.
In 1636 namen de Nederlanders Aruba en Bonaire in. Door de Westindische compagnie werden de Benedenwindse Eilanden ontwikkeld tot landbouwkolonies. De meest ingrijpende gebeurtenis van Aruba kwam met de komst van de olieraffinaderij. Er kwamen veel mensen van buiten het eiland om te komen werken op Aruba en dit had grote gevolgen. In 1951 kreeg Aruba grote mate van zelfstandigheid. Nu is de belangrijkste bron van inkomsten het toerisme. Sinds het jaar 1986 ging Aruba verder als onafhankelijk land (status aparte) binnen het Koninkrijk der Nederland. In 2010 volgden Curaçao en Sint Maarten, dit betekende het einde van De Nederlandse Antillen.

Natuur

Vanwege de droogte op Aruba is er niet heel veel flora en fauna te vinden. Er komen voornamelijk veel struikgewassenen, cactussen en boomsoorten voor zoals de Dividivi. Aruba heeft vele soorten vogels en uiteraard veel zeedieren die leven tussen de koraalriffen. Maar tijdens je vakantie op Aruba hou je je natuurlijk vooral bezig met zonnen op de fraaie stranden, zoals Eagle, Moomba en Baby Beach.
Bekijk de landkaart van Aruba.

Gezondheid

Voor de Nederlande Antillen en Aruba zijn geen inentingen nodig tegen Malaria en Gele Koorts. Neem tijdens je vakantie op het zonnige Aruba altijd zonnebrandolie mee met de juiste factor. Een hoed of pet kan ook handig zijn.

Eten en drinken

De Arubaanse keuken is een samensmelting van verschillende invloeden. De Creoolse keuken bepaalt voor een groot deel deze keuken, veel eigen producten heeft het eiland niet, vanwege de droogte moeten veel producten geïmporteerd worden. In Aruba zijn zeer veel verschillende soorten restaurants van verschillende prijsklasses. De cafe's Peddock en Havana moet je geweest zijn.

Openingstijden

De winkels zijn maandag t/m zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur geopend.

Paspoort en visum

  • Reizigers naar Aruba dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat bij aankomst in Nederland minstens 3 maanden geldig is. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een retour- of doorreisticket.
  • Geen visum voor reizen naar Aruba noodzakelijk. Het telefoonnummer van de Nederlandse Ambassade in Aruba is (297)834 559.
Ontdek meer over Aruba