Reisinformatie Albanie

Algemene informatie

Hoofdstad Albanie: Tirana
Aantal inwoners Albanie: ca. 3.002.000
Tijdsverschil: geen
Maximale snelheid is 120 km per uur
Telefooncode: 355

  • Vliegreis: Vleigreis Schiphol Amsterdam - Tirana
    (Aantal uren vliegen (vluchtduur kan afwijken door weersinvloeden): ca. 3 uur)
    Vergelijk vliegtickets
  • Auto/busreis: Auto/bus: Amsterdam - Wenen - Tirana
    (Duur auto/busreis: ca. 33 uur)

Reizen

Tijdens je vakantie naar Albanië hoef je niet te rekenen op veel uistekend geasfalteerde snelwegen. De wegen van het heuvelachtige Albanië zijn soms van slechte kwaliteit. Wel worden er steeds meer nieuwe snelwegen aangelegd van oost naar west en van noord naar zuid. In de steden kun je prima de fiets gebruiken. Autoverhuur vanaf het vliegveld van Tirana is mogelijk waardoor je eenvoudig het land kunt ontdekken.

Geldzaken

MasterCard en Eurocard worden door de banken en de meeste hotels geaccepteerd. De officiële muntheid van Albanië is de Albanese lek, afgekort de ALL. 1 Euro is ongeveer 20 Lek. Op diverse plekken worden Euro's geaccepteerd.

Cultuur

De meeste Albaniërs zijn Moslim, zo'n 70%, ook zijn er veel Christenen onder de bevolking. Best opmerkelijk want tijdens het communisme was het verboden gelovig te zijn. De bevolking is dol op Mercedes auto's, met name tweedehands.
Dictator Enver Hoxha, die van 1944 tot 1989 aan de macht was, streefde naar een volledig isolement van Albanië. Het communistische regime heeft na zijn dood nog drie jaar geregeerd. In de wijk Block in Tirana kan je zijn oude villa bekijken. Albanië kent een flinke economische groei maar blijft een van de zwakere landen binnen Europa. Ook corruptie komt nog voor in Albanië. Toch weten steeds meer toeristen het land te vinden.

Natuur

Bergen, heuvels, woestijnen, bossen, olijfbomen, wijngaarden, citrusbomen en stranden sieren het landschap van Albanië. Een lust voor het oog en nog geen massatoerisme. Opvallend zijn de duizenden champignon vormige bunkers die het landschap niet verfraaien.
Bekijk de landkaart van Albanie.

Gezondheid

Inenting tegen DTP, Hepatitis A en Buiktyfus aanbevolen. De medische voorzieningen, met name buiten Tirana, laten te wensen over. Beslist geen water uit de kraan drinken.

Eten en drinken

De keuken in Albanië kent veel Turkse invloeden. Daarnaast is de grill populair en bier spotgoedkoop. Een speciaal kenmerk van de Albanese keuken is de verscheidenheid van de ingrediënten in maaltijden met o.a. tarwe, maïs, rijst, gerst, aardappelen, bonen, fruit, wortel en koolsoorten. Vaak gebruikte vleessoorten zijn lam, geit, rundvlees, kalfsvlees en kip. Vis is ook algemeen verkrijgbaar door heel Albanië.

Paspoort en visum

  • Geldig paspoort. Bij binnenkomst in Albanië moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
  • Geen visum nodig voor Albanië. Het telefoonnummer voor de Albanese ambassade in Nederland is 070-4272101.
Ontdek meer over Albanie